aantal 4 |
hoofdgerecht |
familietijd, feestelijk, herfst, kerst, sinterklaas, winter |
nederlands |
Ook zo gek op wild en spruitjes? Speciaal voor delicious. maakte Janneke Philippi deze hert bourguignon met spruitjespuree. Een heerlijk winters stoofgerecht dat niet misstaat tijdens een feestelijke avond zoals Sinterklaas of kerst. Tip: maak je het gerecht tijdens Sint en eten de kinderen ook mee? Vervang eventueel het hertenstoofvlees door sukade en voeg 2 tl speculaaskruiden toe.
kooktijd20 minutesminutes
wachttijd3 hourshours25 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: spuitzak met kartelmond (1-11⁄2 cm Ø), 4 ovenbestendige kommen
ingrediënten
1ui
2tenenknoflook
250gkleine kastanjechampignons
2elolijfolie
800ghertenstoofvleesin blokjes
125ggerookte spekblokjes
3blaadjeslaurier
140gtomatenpuree1 groot blik
2elbloem
300mlrode wijn
400mlwildfond
600gkruimige aardappels
400gspruiten
75mlmelk
50gboter
instructies
Snijd de ui en de knoflook fijn. Veeg de champignons schoon. Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak het vlees in 5 min. rondom bruin aan. Schep het uit de pan.
Bak in het bakvet het spek met de ui, knoflook en laurier 4 min. Voeg de champignons toe en bak ze 2 min. mee. Schep de tomatenpuree en bloem erdoor en bak nog 1 min.
Doe het vlees terug in de pan. Schenk de wijn en fond langs de rand in de pan. Breng tegen de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt 2-3 uur.
Schil alvast de aardappels en snijd ze in stukken. Maak de spruitjes schoon. Kook de aardappels en spruitjes in water met zout gaar in 20 min. Giet af en stamp met de melk en boter zo fijn mogelijk zodat-ie makkelijk door de spuitmond gaat. Breng op smaak met zout en peper.
Laat de puree in ± 30 min. helemaal afkoelen. Schep de puree in de spuitzak. Neem na ± 11⁄2 uur de deksel van de pan zodat het stoofvocht tot de gewenste dikte kan inkoken. Breng op smaak met peper en houd op laag vuur warm.
Verwarm de oven voor op 180oC.
Spuit een krans spruitenpuree in de ovenbestendige kommen. Bak de puree in de oven in 20-25 min. goudbruin.
Schep de hertenbourguignon in de pureekransen en serveer meteen.