Dit is echt een weekendgerecht: de gesmoorde runderwangen gaan 2-3 uur (maar 6 uur mag ook!) de oven in. Een heerlijk ovengerecht met Midden-Oosterse smaken.
1,3kgrunderwangen,bijgesneden (bestel bij je slager)
1ui,fijngesneden
3stengels bleekselderijfijngesneden
7tenenknoflook,geperst
1tomaat,fijngesneden
100gkastanjechampignons,fijngesneden
1steranijs
2kruidnagels
3laurierblaadjes
2tlgemalen koriander
3takjes rozemarijn
5takjes tijm
2rode chilipepers,fijngesneden
2lrunder- of groentebouillon
pastinaakpuree
3grote pastinakengeschild en in stukjes
1grote aardappelgeschild en in stukjes
100gboterin blokjes
750mlmelk
chimichurri
2elfijngesneden peterselie
2eloreganoblaadjes
2teentjesknoflook,geperst
1rode chilipeper,fijngesneden
4elwittewijnazijn
1elolijfolie
doperwten(geblancheerde), geroosterde worteltjes, kerstomaatjes en geroosterde pijnboompitten, voor erbij
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C.
Verhit de 3 el olie in een grote braadpan op matig tot hoog vuur. Braad de runderwangen ± 3 min. per kant aan. Schep op een bord. Bak in dezelfde pan de ui, bleekselderij en 5 geperste tenen knoflook ± 8 min. tot ze aromatisch zijn en karamelliseren. Voeg de tomaat, champignons, steranijs, kruidnagels, laurier, koriander, rozemarijn, tijm en 1 fijngesneden chilipeper toe en bak ± 8 min. tot de champignons bruin zijn. Voeg de bouillon toe en schraap met een houten pollepel de aanzetsels los van de pan. Breng aan de kook en voeg het vlees weer toe. Zet afgedekt in de oven en stoof in ± 2½-3 uur botermals.*
Zet ± 45 min. voor serveren de pastinaak met de aardappel op in een pan met 600 ml melk en 600 ml water of zoveel vloeistof dat de groenten goed zijn bedekt. Breng aan de kook en kook in ± 40 min. gaar. Giet af, laat wat afkoelen en pureer in de keukenmachine met de boter en de resterende 150 ml melk. Voeg zout en witte peper toe. Houd warm.
Meng voor de chimichurri in een kom 3 el water, peterselie, oregano, 2 tenen geperste knoflook, 1 fijngesneden chilipeper, wittewijnazijn, olijfolie en zout en peper.
Schenk 500 ml van het stoofvocht uit de braadpan in een steelpan. Laat in ± 25 min. inkoken tot eenderde. Schep op elk bord wat pastinaakpuree en verdeel het vlees, de geblancheerde groente en geroosterde pijnboompitten erover. Besprenkel met chimichurri en ingekookte jus en serveer direct.
Voedingswaarde:
calorieën: 1195kcal
|
eiwit: 80g
|
vet: 75g
|
koolhydraten: 44g
auteur: delicious.
recepten Yoni Kalfus fotografie Ben Dearnley styling Vivien Walsh