Yvette van Boven: ‘Dit is een van mijn favoriete gerechten. Heerlijk bij lamsbout, maar ook bij een gebraden kippetje perfect. Verder hoef je er niets meer bij, het is zo heerlijk compleet.’Nog radicchio over? Maak de volgende dag deze bietentartare met appel en radicchio.
voorbereiding15 minutesminutes
kooktijd15 minutesminutes
totale tijd30 minutesminutes
ingrediënten
2kroppen radicchio
2-3elolijfolie
tonnato
3ansjovisfilets
snuf chilivlokken,naar smaak
1tlvenkelzaad,gevijzeld
1teentjeknoflook,uit de pers
2blikjes tonijn,à ±160 g, let op het MSC keurmerk!, uitgelekt
3elmayonaise
70grauwe cashewnoten
sap van 1 kleine citroen of meer naar smaak
topping
1elkorianderzaad
1elvenkelzaad
30gcashewnoten
1elkappertjes,uitgelekt
1elolijfolie
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de kroppen radicchio doormidden en de helften weer in 3 of 2 delen, afhankelijk van de grootte van de krop. Laat het stronkje eraan zitten, dan blijven de blaadjes goed aan elkaar vast.
Verdeel de parten over een of twee bakplaten bekleed met bakpapier. Wrijf de parten in met een drupje olijfolie, wat zout en versgemalen peper. Rooster ze in 12-15 min. net gaar in de hete oven, keer de bakplaat halverwege de baktijd.
Maak intussen de tonnato. Maal ansjovis, chilivlokken, venkelzaad, knoflook, tonijn, mayo, cashews, het sap van de helft van de citroen (voeg evt. meer toe na proeven!) in de blender of keukenmachine tot de saus heel glad is. Laat 10 min. staan en draai de saus nogmaals, voeg zo nodig wat water (± 6 etoe als hij te erg indikt.
Bak voor de topping korianderzaad, venkelzaad, cashewnoten en de kappertjes in de olijfolie in een hete koekenpan krokant. Giet de tonnato over de geroosterde radicchio, bestrooi met de krokante cashewnotenmix en dien op. Lekker bij kip of lamsbout.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recept: Yvette van Boven. Fotografie: Oof Verschuren. Bewerking: Dosia Brewer