Deze druiven zijn verrukkelijk bij wat zoeter, gebraden vlees als varken en lam. Maar ook heerlijk bij stevige stilton of overjarige brokkelkaas. Ze hebben de perfecte combinatie tussen zoet en zuur.
kooktijd30 minutesminutes
Afkoelen1 hourhour
totale tijd1 hourhour30 minutesminutes
ingrediënten
250grode druivenpitloos
250ggroene druivenpitloos
250gblauwe druivenpitloos
550gkristalsuikerfijn
450mlwittewijnazijnof appelciderazijn*
325mlDuitse witte wijnbijv. riesling
10zwarte peperkorrelslicht gekneusd
5pimentbessenlicht gekneusd
½chilipepergedroogd
1kaneelstokje
½citroenbio, rasp
ook nodig:3 afsluitbare gesteriliseerde (weck)potten
instructies
Doe alle ingrediënten behalve de druiven in een grote pan en verwarm zolang totdat de suiker goed is opgelost. Breng aan de kook en laat 4-5 min. zachtjes koken. Laat afkoelen.
Trek intussen grote druiventrossen los tot kleine trosjes, was ze voorzichtig en laat ze even drogen op keukenpapier.
Verdeel de druiven, in elke pot de diverse kleuren, over de potten en giet de kruidige azijn erop.
Sluit af en bewaar donker en koel. Laat de druiven 4 tot 6 dagen koel staan. Snijd de druiven eventueel doormidden of prik ze rondom in, dan zijn ze in 2-3 dagen klaar. Bewaar niet langer dan 1 week, dan gaan de druiven gisten.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Er is wel verschil tussen de diverse soorten appelazijn. De een is scherper dan de ander. Proef hoe je de zuur-zoetbalans vindt en voeg evt. nog wat suiker toe.Recept: Trudelies Schouten. Fotografie: Serge Philippi. Bereding: Janneke Philippi. Bewerking: Dosia Brewer