De klassieke tarte tatin met appel en karamel is in één woord geniaal. Wij geven je een heerlijke hartige variant met klassieke Franse ingrediënten, heerlijk gekarameliseerd in een hartige-zoete taart.
kooktijd55 minutesminutes
Oven30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour25 minutesminutes
ingrediënten
olijfolieom in te bakken
800gbanaansjalottengepeld en gehalveerd
200gmager spekin reepjes
150gmascarpone
1teenknoflookgeperst
50gkristalsuikerfijn
375gbladerdeeg
bloemom te bestuiven
ter garnering:tijmblaadjes
ook nodig:bakvorm
instructies
Verwarm de oven voor op 220°C.
Verhit in een grote koekenpan een scheutje olie en bak hierin de sjalotten 15 min. op laag vuur tot ze zachter worden. Schep ze op een bord.
Bak in dezelfde pan de spekjes in 5-10 min. knapperig en voeg ze toe aan de sjalotten op het bord.
Roer in een kleine kom de mascarpone los met de knoflook en wat zout en peper.
Verwarm de suiker in een bakvorm (of pan, zie tip) op laag vuur. Schud de bakvorm af en toe zodat de suiker gelijkmatig smelt. Laat de suiker in 5-8 min. roodbruin karamelliseren en houd hem daarbij goed in de gaten, zodat hij niet verbrandt. Neem de bakvorm van het vuur zodra de suiker de gewenste kleur heeft gekregen.
Leg de sjalotten en spekjes in de bakvorm en druk ze licht in de karamel, zonder te roeren of te schudden.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap en snijd er langs een bord een cirkel uit van 26 cm Ø. Bestrijk de deeglap met de mascarpone en leg hem met de mascarponekant omlaag losjes op de vulling in de bakvorm. Stop de deegrand losjes in langs de rand.
Bak de tarte tatin ± 30 min. tot het deeg goudbruin en knapperig is en de sjalotten gaar zijn. Laat de tatin 5 min. rusten en stort hem omgekeerd op een schaal. Garneer met verse tijm.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Tip: Deze tarte tatin kun je het beste bakken in een speciale tatinvorm van 23 cm Ø (te koop bij kookwinkels) of in een ovenbestendige koekenpan van 24 cm Ø (bovenrand), 5 cm diep en ± 1,5 l inhoud. De steel van de koekenpan wordt in de oven zeer heet, dus gebruik een ovenhandschoen!Recept en bereiding: Lottie Covelli. Fotografie: Charlie Richards. Styling: Morag Farquhar. Bewerking: Dosia Brewer