Maak deze smeuïge blauwe-kaassoufflé in een ovale schaal die lager is dan een klassieke, ronde soufflévorm. De blauwe kaas is heerlijk in combinatie met de geroosterde peren!Nog meer luchtig lekkers: dubbelgebakken soufflés met gekaramelliseerde tomaatjes
Kookgerei
ook nodig: ovenschaal, ingevet met boter
ingrediënten
handvolbroodkruim gedroogd, of panko
2dessertperenstevig, 1 geschild, 1 ongeschild, elk in 8 parten
50gboter + wat extra om in te vetten
2tlbruine basterdsuiker
4takjestijm,vers + 2 extra
zoutgerookt, delicious.collectie
1½elbloem
125mlmelkvolle, verwarmd
2grote scharreleieren,gesplitst
75gblauwe kaasromig, verbrokkeld
witlof-perensalade
1witlofblaadjes losgemaakt
½venkelin dunne plakjes + het groen
handvolwaterkers en rucola
handvolwalnotengrof gehakt
vinaigrette
1½elolijfolieextra vergine
1tldijonmosterd
2tlwittewijnazijn
instructies
Bestrooi de ovenschaal met het broodkruim en schud de schaal om het te verspreiden.
Verwarm intussen in een koekenpan alle perenpartjes met 25 g van de boter, de suiker, de takjes tijm en een beetje water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat in 15-20 min. karamelliseren. Bestrooi met wat (rook)zout en versgemalen zwarte peper. Laat enigszins afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit intussen de rest van de boter in een steelpan totdat het schuimt, strooi de bloem erover en roer 3-4 min. met een spatel tot je de geur van koekjes ruikt. Neem van het vuur en klop de melk erdoor, zodat je een gladde saus krijgt. Roer nog 3-4 min. zodat de saus bindt.
Neem de saus van het vuur en roer de eidooiers en de helft van de blauwe kaas erdoor.
Verdeel de helft van de geschilde en ongeschilde partjes peer in de schaal.
Klop in een schone kom de eiwitten met de mixer tot matig stijve pieken. Meng eerst 1 el hiervan door de kaassaus om deze losser te maken en spatel dan de rest van het eiwit voorzichtig maar vlug erdoor met een spatel.
Schep het soufflémengsel in de schaal en bestrooi met de rest van de blauwe kaas.
Bak de soufflé 18-20 min. tot hij mooi is gerezen, maar nog een beetje wiebelig is.
Schep voor de salade de rest van de partjes peer om met de witlof, venkel, waterkers, rucola en walnoten. Klop de ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar, sprenkel over de salade en maal er peper over.
Serveer de soufflé direct en leg de laatste tijmtakjes erop. Serveer met de salade en evt. met knapperig brood.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten: The food team. Fotografie: Toby Scott. Styling: Olivia Wardle. Bereiding: Lottie Covell, Ella Tarn. Bewerking: Trudelies Schouten