aantal 4 |
hoofdgerecht |
familietijd, winter |
hollands |
Janneke geeft klassieke stamppotten een leuke twist, waardoor je ze elke dag wel wilt eten. Maak maar eens haar geroosterde hutspot met kipkarbonades en laurier.
kooktijd40 minutesminutes
Oven20 minutesminutes
totale tijd1 hourhour
ingrediënten
5uienmiddelgroot
800gwinterpeengeschild, in plakjes van 1 cm
5elolijfolie
1 ¼kgaardappelenkruimig, geschild en in stukken
4kipkarbonades
1elhoning
100mlrode wijn
1laurierblaadje
instructies
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd 4 uien in partjes en schep in een kom om met de wortels, 3 eetlepels van de olie en zeezout en peper uit de molen naar smaak. Verdeel de groente over een met bakpapier beklede bakplaat, leg het zo neer dat het niet meer dan één laag is of gebruik 2 bakplaten. Rooster de hutspotgroenten in de oven in 20 min. beetgaar. Kook intussen de aardappelen in een bodem water met zout in 20-25 min. afgedekt gaar.
Verhit ondertussen in een koekenpan 2 el olijfolie. Bestrooi de kipkarbonades met zout en peper en bak ze in 20 min. rondom bruin en gaar. Draai na 5 min. het vuur laag en leg een deksel op de pan. Neem de kip uit de pan en houd warm onder een deksel of folie. Snijd de laatste ui in ringen en bak in het bakvet zachtjes glazig. Voeg de honing toe en laat in 1 min. licht karameliseren. Voeg de wijn en laurier toe, roer de aanbaksels goed los en laat zachtjes nog iets inkoken.
Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappel met voldoende kookvocht tot een grove niet te natte puree. Voeg de geroosterde groenten toe en stamp ze nog kort door de puree. Breng de hutspot op smaak met zout en peper.
Voeg nog wat aardappelkookvocht toe aan de jus en kook nog 1 minuut goed door.
Verdeel de hutspot met de kipkarbonades over 4 borden en serveer met de jus.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek, Saskia Lelieveld. Styling: Jet Krings. Bereiding: Bart Stuart. Productie: Trudelies Schouten