aantal 6 |
hoofdgerecht |
weekend |
midden-oosters |
Ook verzot op de zinderende smaken van het Midden-Oosten? Deze ‘falafel’ van bloemkool en lamsgehakt is een snelle versie van een eeuwenoude klassieker.
kooktijd50 minutesminutes
totale tijd50 minutesminutes
ingrediënten
1bloemkool à 800 g, in roosjes
4tenenknoflook
1rode uigrof gesneden
1boskorianderworteltjes schoongemaakt, blaadjes en steeltjes fijngesneden
½bospeterselieblaadjes en steeltjes fijngesneden
200gamandelmeel
350glamsgehakt
2-3elras el hanout
250mlolijfolieom te bakken
voor erbij:knoflooksaus of hummuskomkommerschijfjes, tomatenpartjes, muntblaadjes, groene olijven en zoetzure groenten
instructies
Houd 300 g bloemkoolroosjes apart. Hak in de keukenmachine de rest van de bloemkool inclusief stronk met de knoflook, ui, koriander, peterselie tot korrels. Doe in een grote kom. Meng het amandelmeel, het gehakt en 1-2 el ras el hanout erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Draai tot balletjes ter grootte van een walnoot.
Verhit de olie in een diepe koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de apart gehouden bloemkoolroosjes onder af en toe omscheppen 4-5 min. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Bestrooi met de rest van de ras el hanout en 1 tl zout.
Bak in dezelfde pan de falafelballetjes met een paar tegelijk in 5-6 min. gaar en goudbruin, waarbij je ze halverwege keert. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de gebakken bloemkool, knoflooksaus of hummus, tomaten, muntblad, komkommer, olijven en zoetzure groenten.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Ras el hanout koop je bij ruim gesorteerde supermarkten en winkels met Midden- Oosterse producten. Recept en bereiding: Samantha Coutts. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer