aantal 6 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
winter |
hollands |
Zuurkoolquiche met munster en spek… een magische combinatie. Met 1 goed basisrecept voor quiche kun je oneindig varieren. Maak deze kleine zuurkoolquiches met kaas en spek bijvoorbeeld, kom soep erbij en je hebt een geweldige maaltijd. Dubbelfijn: de quiches zijn perfect voor te bereiden en iedereen houdt ervan.
kooktijd1 hourhour
Oven40 minutesminutes
ingrediënten
basisrecept quichedeeg / vega
165gbloem
125gboterkoud, in blokjes
zuurkoolquiches met munster en gerookt spek
1keerrecept basisquichedeeg
3tlkorianderpoeder
ook nodig: 6ronde quichevormpjes met uitneembare bodem van 10 cm Ø, ingevet
vulling
35gboter
110guifijngesneden
15gknoflookfijngesneden
1tllaurierpoeder
4tlkummel
360gzuurkoolafgespoeld en uitgelekt
160gspekgerookt, in blokjes
160mlslagroom
35mlmelkvolle
35mldessertwijnwit
2eieren
160gmunsterkaas
instructies
Zeef voor het korstdeeg de bloem in een kom en voeg 1 tl zout en de boterblokjes toe. Voeg 4 el koud water toe en meng het snel door elkaar. Kneed het dan kort en snel tot een bal, het is niet erg als er nog wat stukjes boter te zien zijn in het deeg en leg een uur in de koelkast.
Kneed het korianderpoeder door het basisdeeg en laat rusten. Rol het korstdeeg uit op een dun met bloem bestoven werkblad en bekleed de vormpjes met het deeg.
Bak voor de vulling in een koekenpan in 25 g van de boter de ui en knoflook zachtjes goudbruin in 8-10 min. Voeg de laatste minuut van de baktijd het laurierpoeder en de kummel toe. Doe de uitgelekte zuurkool erbij en roer alles goed door elkaar. Zet apart.
Bak intussen het rookspek in de rest van de boter op middelhoog vuur knapperig. Roer het spek met het bakvet door het zuurkoolmengsel. Meng de slagroom, melk, dessertwijn en eieren met 1½ tl zout en versgemalen peper. Snijd de munster in plakken.
Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het zuurkoolmengsel over de vormpjes en schenk het roommengsel erin. Verdeel de munster over de vormpjes en bak de quiches 40 min. in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten: Kirsten Eckhart. Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Jacqueline Pietrowski