aantal 4 |
bijgerecht |
doordeweeks, feestelijk |
|
Prei is van zichzelf best pittig maar doordat je hem smoort wordt hij lekker zacht van smaak en structuur. Samen met de bloemkool en pittige Zwitserse kaas gruyère geef je het gerecht een goede samenhang en een flinke kick.Voor de prei liefhebber:prei-ricottalasagne met walnoten.
kooktijd35 minutesminutes
Oven8 minutesminutes
totale tijd43 minutesminutes
ingrediënten
3-4elolijfolieextra vergine
4preienalleen het wit, in stukken van 2 cm
1bloemkoolklein, in roosjes
200gkastanjechampignonsin plakjes
1bos palmkool*cavolo nero, ± 6 bladeren, in reepjes van 2 cm
125mlwitte wijn
185mlkippenbouillon
1elbloem
15gbladpeterselieblad
150ggruyère
instructies
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Verhit 1 el van de olie in een grote koeken- pan op matig vuur. Bak hierin de stukken prei 3-4 min. tot ze licht kleuren. Schep ze op een bord. Verhit nog 1-2 el olijfolie in de pan en bak de bloemkoolroosjes hierin 6-8 min. tot ze licht kleuren. Schep ze op een bord. Schenk zo nodig nog 1 el olie in de pan en bak de paddenstoelen in 6 min. bruin. Voeg de palmkool toe en laat in 2 min. een beetje slinken. Voeg de prei en bloemkool weer toe en voeg zout en peper naar smaak toe.
Draai het vuur wat hoger en laat de groenten in 1 min. licht karamelliseren. Schenk de wijn erbij en laat 2 min. inkoken. Schenk de bouillon erbij, strooi de bloem erover en schep om tot de saus bindt. Voeg de peterselie toe en schep de groenten in een ovenschaal.
Rasp de gruyère erover en laat in 8 min. goudgeel gratineren in de oven. Serveer met kangoeroe of ander mals vlees.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Palmkool of cavolo nero is steeds beter verkrijgbaar op boerenmarkten, bij groentespeciaalzaken, natuurwinkels en een enkele supermarkt.Recepten: Dan Hunter. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Berni Smithies. Bewerking: Trudelies Schouten