Warme fruitcompote van appels en bessen in zachte boterbrioche en bovenop crunchy crumble: wat wens je nog meer als dessert?
kooktijd40 minutesminutes
Oven25 minutesminutes
totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
ingrediënten
50gboter
6appelsgeschild, in blokjes
100mlahornsiroop
1citroenrasp
2tlvanille-extract
250gblauwe bessenvers of diepvries
1½elmaïzena
125mlvanillevla
2dikke sneetjesbriochebrood
slagroomlobbig geklopt, voor erbij
crumble
35ghavervlokken
65gbloem
25gkristalsuikerfijn
50gboterkoud, in blokjes
ook nodig: ovenschaal van 22 cm Ø, ingevet
instructies
Doe alle ingrediënten voor de crumble in een kom, voeg een snufje zout toe en wrijf met je vingertoppen vlug de boter door de droge ingrediënten, zodat je een grof kruimelmengsel krijgt. Zet tot gebruik in de diepvries.
Doe de boter, appelblokjes, ahornsiroop, citroenrasp, vanille en de helft van de bessen in een steelpan met dikke bodem en breng op matig vuur aan de kook.
Stoof in ± 15 min. onder af en toe roeren tot een compote. Giet 80 ml ervan in een maatbeker en roer dit met de maïzena tot een glad papje. Voeg samen met de resterende 125 g bessen toe aan de compote en laat al roerend binden. Schenk de compote in de ovenschaal en laat iets afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Schenk de vla in een diep bord en laat de briochesneetjes hierin 1 min per kant weken. Leg ze op de compote. Strooi het crumblemengsel erover.
Bak de crumble in 25 min. goudbruin. Laat iets afkoelen en serveer met slagroom.