Een geurige vissoep met zoute knoflookboter en gebakken wijting. Heerlijk met vers afgebakken brood.
kooktijd45 minutesminutes
Bouillon trekken20 minutesminutes
totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
ingrediënten
75gzachte gezouten boter
2teentjesknoflookfijngesneden
4kleine wijtingengefileerd, kop en graten bewaard
4sjalottengehalveerd
scheut pastis of andere anijslikeur
1bosje dragon
1venkel
2middelgrote gele aardappelsmalta of cyprus
1courgette
groene olijfolie
instructies
Meng de zoute boter met de knoflook. Doe 1 el zoute boter in de soeppan en voeg de wijtingkoppen en -graten toe en de gehalveerde sjalotten en bak 2-3 min. zachtjes.
Blus af met een flinke scheut pastis. Voeg 2 takjes dragon en ruim 1 l water toe, zodat alles goed onderstaat en laat dit 20 min. op laag vuur trekken. Schuim evt. af. Schenk de bouillon door een zeef en doe terug in de pan. Het gezeefde afval gebruik je niet meer. Snijd de venkelknol en aardappel in dunne, lange stukken. Gaar ze 14-16 min. in de bouillon. Snijd de courgette ook in dunne lange parten. Voeg toe aan de bouillon en kook ze tot beetgaar in 2-3 min. Snijd elke wijtingfilet in 3-4 stukken. Ris de rest van de dragon van de takjes. Verhit intussen de rest van de zoute boter in een koekenpan, voeg tweederde van de dragon toe en bak de stukken wijtingfilet krap 1 min. aan elke kant.
Verdeel de soep over 4 diepe borden of kommen, leg in elke kom 3-4 stukken wijting en verdeel de knoflookboter met dragon uit de pan over de borden. Bestrooi met de rest van de dragon en druppel er nog wat groene olijfolie over.