aantal 4 |
hoofdgerecht |
zomer |
midden-oosters |
Deze knoflookkip is een heerlijke afwisseling op gewone kip. Met een knapperige korst en een zachte binnenkant. Bij ons loopt het water al in de mond! Geen barbecue? Uit de oven is de knoflookkip nét zo lekker.
kooktijd45 minutesminutes
Marineren20 minutesminutes
totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
ingrediënten
1helekip à 1,5 kg
4tenenknoflookgeperst
2citroenensap + halve citroenen voor erbij
4elolijfolie
500gcourgetttein dunne plakjes geschaafd
2courgetteskleine, in dunne noedels geschaafd
½chinese koolklein, in dunne reepjes geschaafd
½bosjemuntblaadjes afgeplukt en fijngesneden
½tlmosterdgrof
2tldadelstroop
voor erbij:sambal oelek
ook nodig:wildschaar of grote keukenschaar
2spiesenlang, metaal
instructies
Vlinder de kip. Leg hiervoor de kip met de borst naar beneden. Knip met een wildschaar (of snijd met een scherp koksmes)de rugwervel uit de kip. Deze wordt niet gebruikt. Draai de kip nu om en druk hem plat. Snijd doormidden zodat elk deel een poot en een vleugel heeft.
Leg in een schaal en wrijf in met de knoflook, de helft van het citroensap en 1 el olie. Laat 20 min. intrekken en op kamertemperatuur komen. Maak de barbecue aan of verwarm de ovengrill tot matig heet. Steek de kipstukken aan spiesen en bestrooi met zout en peper.
Leg de stukken kip met het vel omlaag op de barbecue. Gril ze in ± 20 min. met deksel erop gaar, waarbij je ze halverwege keert.
Laat een paar min. rusten. Schep intussen in een kom de courgetteplakjes + noedels om met de kool en munt. Klop in een kom de mosterd, de dadelstroop, de rest van het citroensap en 3 el olie met wat zout en peper tot een vinaigrette. Serveer de kip met de halve citroenen, de koolsla en de sambal.