Rutger bakt voor delicious. een citroen-maanzaadcake met roomkaasglazuur. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Maanzaad geeft deze frisse citroencake een verrassend lekkere twist! Bij ons zie je maanzaad vooral op broodjes, niet in gebak. Maar in Duitsland, Polen en Hongarije krijgen ze er geen genoeg van. Daar wordt het ingezet als taartvulling, voor plaatkoeken, in strudels en om koekjes mee te vullen.’
kooktijd30 minutesminutes
Oven1 hourhour15 minutesminutes
totale tijd1 hourhour45 minutesminutes
ingrediënten
200gboterop kamertemperatuur
200gsuiker
1citroenbio, rasp
4eierenop kamertemperatuur
200gbloem
1tlbakpoeder
2elcitroensap
3elmaanzaad
ook nodig:cakevorm van 25 cmingevet en met bakpapier bekleed
gekonfijte citroen
1-2citroenenbio
325mlwater
225gsuiker
roomkaasglazuur
100groomkaas
100gpoedersuiker
1elcitroensap
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C.
Doe de boter, suiker, citroenrasp en ¼ tl zout in een kom en mix dit in een paar minuten tot het romig is. Voeg dan de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat het luchtig blijft. Spatel tot slot het citroensap en de maanzaad door het beslag. Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 55-75 min. gaar.
Prik met een houten satéprikker in de cake om te kijken of hij helemaal gaar is. Blijft er geen beslag aan de prikker zitten, dan kan hij uit de oven. Laat de cake kort afkoelen en haal hem dan met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.
Snijd intussen voor de gekonfijte citroen de citroen(en) in dunne plakjes van ± ¼ cm dik. Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook. Doe als de suikersiroop kookt de citroenschijfjes erbij en laat ze op heel laag vuur 1-1½ uur konfijten. Laat op een rooster uitlekken.
Meng de roomkaas met de poedersuiker en het citroensap tot een glad glazuur. Bestrijk de afgekoelde cake ermee en garneer met de gekonfijte citroen.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: Rutger van den Broek
Recept en bereiding: Rutger van den Broek. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Esther de Munnik. Bewerking: Dosia Brewer