Dit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
kooktijd35 minutesminutes
totale tijd35 minutesminutes
ingrediënten
150gzilvervliesrijstrondkorrel
1elsojasaus
4elnori komi furikake*
1elappelciderazijn
1½tlwasabipasta
1tlsesamoliegeroosterd
5cmgemberwortelvers, fijn geraspt
1elolijfoliemild
300gtofoestevig, in 8 reepjes van 1 cm
4vellennori
25gwaterkersplukjes
50gmungboontjes**gekiemd
50gpeultjesgeblancheerd en koud afgespoeld, in reepjes
zoetzure komkommer
1kleine komkommerin dunne repen
80mlappelciderazijn
½tlsesamoliegeroosterd
instructies
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng voor het zoetzuur de komkommer met de azijn, sesamolie en 1½ tl grof zeezout in een kom. Laat 15-30 min. intrekken. Schep de rijst in een kom om met de sojasaus, furikake, azijn, wasabi, sesamolie en gember.
Verhit vlak voor serveren de olijfolie in eenkoekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bestrooi de tofoereepjes met zout en peper en bak ze in ± 5 min. rondom bruin.
Verwarm de norivellen boven een gasvlam, zodat ze goed droog worden, of leg ze kort in een droog verhitte koekenpan. Verdeel het rijstmengsel over de 4 vellen nori, laat een stukje van de rand vrij. Leg op elk vel over de lengte 2 tofoereepjes. Verdeel hierover wat waterkers, mungboonkiemen, peultjes en de uitgelekte komkommer. Rol de sushi met behulp van een sushimatje op en serveer direct.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Furikake is een Japans specerijenmengsel met o.a. zeewier en bonitovlokken, te koop bij Aziatische supers.**Gekiemde mungboontjes zitten vaak in de gemengde kiemendoosjes die je bij de natuurwinkel koopt. Ze zijn nét ontkiemd. Je kunt evt. ook taugé gebruiken. Taugé, ook van mungboontjes, heeft net iets meer tijd gekregen om te ontkiemen. Mungboontjes koop je bij Aziatische winkels of natuurwinkels. Recept: Phoebe Wood. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Trudelies Schouten