Van oudsher is soep hét basisvoedsel. Vandaag maak je klassieke kippensoep met een twist van onze zuiderburen. Bak de groente eerst lichtjes aan voor een nog vollere smaak en bind de soep met eierdooier. Gebruik een soepkip voor een smakelijke bouillon, die gemakkelijk te verteren is.
kooktijd35 minutesminutes
Intrekken2 hourshours
totale tijd2 hourshours35 minutesminutes
ingrediënten
1soepkip* of 1 kippenkarkas en 2 flinke biologische kippenpoten
2tijmtakken
2marjoleinverse takken
1rozemarijntakje, klein
2blaadjeslaurier
1uiflink, in stukken
4stukjesfoelie*
10peperkorrelszwart, geplet
2winterwortelsgroot, in plakken
2preiendun, in ringen
2bleekselderijstengels, in boogjes
evt. 2-3 gevogelte bouillontabletten
50gboter
150gvermicelli
3eierdooiers
4elpeterseliefijngesneden
4elselderijfijngesneden
brood voor erbij
instructies
Spoel de kip af onder koud water, doe haar in een grote pan en voeg zoveel water toe dat de kip net onder staat. Bind de kruiden bij elkaar tot een bouquet garni. Voeg de ui, kruiden en specerijen toe en breng langzaam tegen de kook aan. Laat zachtjes koken en haal met een schuimspaan het schuim van de bouillon af. Zet het vuur op zijn laagst, voeg de helft van de gesneden groente toe en laat de kip 3 uur zachtjes trekken. Gebruik je kippenpoten en een karkas, dan is een uurtje voldoende.
Zeef de soep boven een ruime kom (inhoud minimaal 4 liter) en doe de gezeefde bouillon terug in de pan. Laat de kip iets afkoelen en haal het vlees van de botten. Doe het vlees bij de bouillon en voeg zeezout naar smaak toe. Evt. kun je ook wat bouillontabletten toevoegen voor een krachtiger smaak.
Als je de kippensoep minder vet wilt, laat deze dan snel afkoelen. Zet de pan dan in een grote bak met ijskoud water. Schep van de koude soep het gestolde vet er met een schuimspaan af.
Verwarm de soep opnieuw. Verwarm de boter in een koekenpan en bak hierin de rest van de groente op halfhoog vuur zachtjes in 5 min. glazig. Voeg de gebakken groente toe aan de soep. Voeg de vermicelli toe en kook volgens de bereidingstijd op het pak (± 10 min.) gaar.
Zet het vuur uit. Klop de eierdooiers met een scheutje van de hete bouillon los en roer voorzichtig door de kippensoep, zodat het bindt. Het mag niet meer koken. Serveer met de peterselie en het selderijblad. Geef er lekker brood bij.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Kijk online voor het bestellen van een soepkip. Als je een hele (bio) kip in stukken snijdt kun je het karkas, rugstuk, vlerkjes, poten en botten van het ontbeende borststuk gebruiken voor je bouillon. De filets gebruik je voor een andere bereiding of vries het in. Sommige slagers verkopen een kipkarkaspakket speciaal om bouillon van te trekken. Hele foelie is het gedroogde schutblad van de nootmuskaatnoot, te koop bij sommige supermarkten, natuurwinkels en mediterrane supermarkten.Fotografie: Alan Jensen. Styling: Cyn Ferdinandus. Foodstyling: Eke Mariën. Recepten: Bas Robben, Dosia Brewer, Minta Nicolai, Trudelies Schouten