Pompoenliefhebbers opgelet! Janneke maakte dit heerlijke comfortfood: pompoenstamppot met waterkers en karbonadestoof.
kooktijd45 minutesminutes
totale tijd45 minutesminutes
ingrediënten
50gboter
4scharrelribkarbonades
1flinke uiin ringen
2tljeneverbessen
150mlrode wijn
250mlvleesfond
3eldadelsiroopof tijmhoning
1flespompoen biologisch, van ± 1 kg
1kgaardappelskruimig, geschild, in stukken
125mlmelk
1 of 2bosje waterkersharde steeltjes verwijderd
instructies
Zo maak je deze pompoenstamppot: smelt in een braadpan 25 g van de boter. Bestrooi de karbonades met zout en peper en bak ze in 4 min. aan beide kanten bruin aan. Neem het vlees uit de pan. Bak de ui 2 min. in het vleesvet. Voeg de jeneverbessen, wijn, fond en dadelsiroop of honing toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag. Leg de karbonades in de pan en stoof ze afgedekt zachtjes in 25 min. gaar.
Halveer intussen de pompoen en schep er met een lepel de draden en pitten uit. Snijd het pompoenvruchtvlees (met de schil) in blokjes. Kook de pompoen met de aardappels in een klein laagje water met zout, afgedekt, in 20-25 min. gaar.
Neem het vlees uit de pan en houd warm. Laat het stoofvocht in 5-7 min. inkoken tot de gewenste dikte.
Verwarm de melk met de resterende 25 g boter. Giet de pompoen en de aardappels af. Schenk de melk erbij en stamp tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper. Schep de waterkers erdoor. Schep de stamppot op 4 borden. Verdeel er de karbonades met het stoofvocht over.