aantal 4 |
bijgerecht, zoet |
familietijd, zomer |
|
Aardbeienjam is makkelijk verkrijgbaar in de winkel, maar dat is lang niet zo lekker als wanneer je het zelf maakt. Maak daarom dit recept een keertje zelf thuis en ervaar hoeveel lekkerder jam is op deze manier. Perfect voor de zomerse dagen!
kooktijd15 minutesminutes
Koken15 minutesminutes
totale tijd30 minutesminutes
ingrediënten
1½kgaardbeienzonder kroontjes, grote exemplaren gehalveerd of in vieren
2biocitroenensap en dunne schilletjes
1½kggeleisuiker
25gboter
ook nodig:steriele glazen potten met dekselevt. jamtrechter
instructies
Doe de aardbeien in een grote kom (geen aluminium) en schep ze om met de citroenschilletjes, het citroensap en de geleisuiker. Dek af met plasticfolie en laat een nacht intrekken (de suiker zal deels oplossen, zodat je een roze siroop krijgt).
Doe de aardbeien met de siroop in een grote pan met dikke bodem (geen aluminium) en verwarm langzaam tot het kookpunt.
Draai het vuur halfhoog tot hoog en kook de jam 12-15 min. tot deze geleert. Doe de geleertest (zie kader rechts). Neem de pan van het vuur. Verwijder de citroenschilletjes. Roer de boter erdoor en laat smelten.
Schep de jam in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af. Keer de potten om zodat de sluiting steriel is en laat volledig afkoelen.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten: Valli Little, Rebecca Smith, Lucy Williams. Fotografie: Mark Roper. Styling: David Morgan. Bewerking: Trudelies Schouten