aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, weekend |
|
Deze vissoep van venusschelpen, krab en chorizo kan als lunchgerecht geserveerd worden, maar ook als hoofdgerecht, met wat brood erbij.
kooktijd1 hourhour
Weken15 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
ingrediënten
1kgvenusschelpen of clams*
100mlwitte wijndroge
25gboter
1chorizoworstjein plakjes
1uifijngesneden
1stengel bleekselderijin dunne plakjes
250gaardappelsgeschild, in stukjes
600mlvis- of kippenbouillon
2takjes tijm
1laurierblaadje
600mlmelk
250ggekookte krab*
2½elbladpeterseliegrof gesneden
evt. roomvoor erbij
knapperig broodvoor erbij
instructies
Week de schelpen 15 min. in een kom koud water zodat ze hun zand kwijtraken. Giet ze af, doe ze in een pan en voeg de wijn toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en stoom de schelpen met de deksel op de pan 5 min. of tot ze open zijn (verwijder exemplaren die gesloten blijven). Giet ze af en vang de wijn op.
Smelt in een grote, diepe koekenpan de boter op middelhoog vuur. Roerbak de chorizoplakjes in 5 min. aan beide kanten goudbruin. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Bak in dezelfde pan de ui, bleekselderij en aardappel 5 min. Voeg de bouillon, tijm, laurierblad, de opgevangen wijn en royaal zout en peper toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de aardappel afgedekt in ± 15 min. gaar.
Voeg de melk, krab, schelpen en chorizo toe en laat de vissoep 5 min. doorwarmen. Verdeel over 4 kommen, strooi er peterselie over en besprenkel evt. met ongeklopte slagroom. Serveer met brood.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Verse schelpen en gekookte krab zijn te koop bij de viswinkel. Verwijder schelpen die zich niet sluiten als je ze tegen de rand van het aanrecht tikt. Als alternatief voor de gekookte krab kun je evt. wat witvisfilet in stukjes nemen.Recepten: Valli Little, Warren Mendes. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Vanessa Austin. Bernie Smithies. Bewerking: Ellen van Mol