aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
mexicaans |
vegetarisch
In Noord- en Zuid-Amerika vind je veel maïssoep, zoals Mexicaanse pozole, die al eeuwenlang wordt gegeten. Niet zo lang geleden werd het bewijs gevonden dat de Azteken bij speciale religieuze gelegenheden mensenvlees in pozole deden. Gevangenen werden samen met maïs tot soep gekookt en door de hele stad opgepeuzeld. Brrr… laten wij maar feta nemen!
kooktijd20 minutenminuten
Afkoelen2 uuruur
totale tijd2 uuruur20 minutenminuten
ingrediënten
2elmilde olijfolie
3teentjesknoflookfijngesneden
600gmaïs 2 x blik à 300 g, uitgelekt
1lgroentebouillon
75goud wit brood of ciabattazonder korst
chilipeper uit de molen, naar smaak
100gfeta
3takjes platte peterseliegrof gesneden
olijfolie extra vierge, om te besprenkelen
maïsstokbrood, voor erbij
instructies
Begin ruim van tevoren of maak de soep de avond ervoor. Laat het gerecht 2 uur afkoelen.
Begin het liefst de avond of ochtend van tevoren. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de knoflook ± 2 min. Houd een handje maïs apart voor garneren. Schep de rest in de pan en bak 2 min. mee.
Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Scheur intussen het brood in stukjes en voeg toe aan de soep. Laat 10 min. zachtjes koken.
Neem de pan van het vuur, pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en gemalen chilipeper.
Laat de soep tot kamertemperatuur afkoelen. Zet de soep nog minstens 2 uur in de koelkast om door en door koud te worden. Zeef de soep eventueel voor een glad resultaat.
Schep de soep in 4 kommen. Verkruimel de feta boven de soep en bestrooi met de maïs, peterselie en extra chilipeper naar smaak. Schenk nog een extra straaltje olijfolie in de soep en serveer met het brood.