Deze vrijdag verdient verwennerij. Of dat nu in de vorm is van een glas pinot gris, dadels omwikkeld met spek of een magere gegrilde kipfilet… zolang je er maar van geniet, doe je het goed.
kooktijd40 minutesminutes
Oven30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
ingrediënten
4à 125 g kipfilets biologische
2elvenkelzaad*
3teentjesknoflookfijngesneden
1bosje bladpeterselieblaadjes fijngesneden
100mlolijfoliemild
350gzoete aardappelsgrof geraspt
1kleine uizoet, geraspt
2bekertjes (cà 125 ml)crème fraîche
6el Parmezaanse kaasversgeraspt
2citroenendoormidden gesneden
olijfolieextra vergine
instructies
Verwarm de oven voor op 190°C. Sla de kipfilets tussen keukenfolie met de platte kant van een koksmes helemaal plat. Heel dikke kipfilets kun je ook eerst horizontaal doormidden snijden.
Rooster het venkelzaad 1 min. in een droge koekenpan. Wrijf het venkelzaad in een vijzel fijn met ½ tl zeezout en 2 teentjes fijngesneden knoflook en meng door de peterselie en olijfolie. Bewaar ¼ van deze marinade. Doe de rest in een plastic diepvrieszak, voeg de kipfilets toe, masseer de marinade goed in de kip en laat minimaal 30 min. marineren in de koelkast.
Meng de zoete aardappel, ui, crème fraîche (bewaar ½ bekertje voor de garnering), overgebleven teentje knoflook, 3 el parmezaan, veel zwarte peper en evt. wat zout. Vet 4 ovenvaste vormpjes in en verdeel het zoete aardappelmengsel erover. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas. Bak de gratins in 20-25 min. goudbruin en gaar.
Verhit intussen de barbecue of een grillplaat of grillpan en rooster de kip in 7 min. aan alle kanten goudbruin en gaar. Besprenkel de filets met de rest van de venkelmarinade. Gril de snijkanten van de citroenhelften tot ze mooi gekleurd zijn.
Serveer de gegrilde venkelkipfilets op een bord met een halve citroen en een ‘gratinpotje’. Schep op elk potje een lepel crème fraîche en druppel er een paar druppels olie over.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recept: Merijn Tol. Bereiding: Bart Stuart. Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus