Nog geen idee wat je met de feestdagen wil maken? Laat ons je dan inspireren met deze fluweelzachte stoof van ossenstaart.
kooktijd25 minutesminutes
Oven4 hourshours30 minutesminutes
totale tijd4 hourshours55 minutesminutes
ingrediënten
1ossenstaart± 1,3 kg, in stukken
2elbloem
4elolijfolie
250mlwijnrood
1lvleesfond
400gtomatenblokjes
2laurierblaadjes
4tenenknoflookschoongemaakt
500gpreistukken van ± 5 cm
1tlkarwijzaad
2elboter
1citroenbio, rasp
4elbladselderijfijngesneden
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C.
Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met zout, peper en bloem. Klop de overtollige bloem eraf. Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem en braad het vlees rondom goudbruin aan. Leg de ossenstaart in een ovenschaal. Blus de koekenpan af met de wijn, voeg de vleesfond, tomaat, laurier en knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook en schenk over de ossenstaart. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet in de oven. Stoof in 4½ uur gaar. Controleer na 2 uur of er nog voldoende vocht in zit en voeg anders een beetje water toe.
Kook de prei in ruim water met zout in ± 10 min. gaar. Giet het kookvocht af en schep de boeter en het karwijzaad erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep het vlees met de jus in een diep bord en bestrooi met wat citroensap. Schep de prei ernaast. Strooi de bladselderij erover. Lekker met aardappelpuree met tuinkruiden.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recept: Yolanda van der Jagt. Fotografie: Eric van Lokven