aantal 4 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
|
belgisch |
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten. In hun waterzooi gaan groentjes, zoet- of zoutwatervis, mosselen of rivierkreeftjes. Uit Gent komt er zelfs een versie met kip!
kooktijd45 minutesminutes
totale tijd45 minutesminutes
ingrediënten
600mlvisfond
300mlwijndroge witte
150gworteltjesin dunne reepjes*
150gbleekselderijin dunne reepjes*
150gpreiin dunne reepjes*
200mlslagroom
300gaardappelskleine, in parten
350gvisfiletgemengd, bijv. zalmfilet en Claresse*, in grove stukken
½eltomatenpureegeconcentreerd
500gmosselen in de schelp*schoongemaakte
2elbladpeterseliefijngesneden
instructies
reng de fond met de wijn in een wijde pan aan de kook en kook op hoog vuur tot de helft in. Kook intussen de groente apart gaar in 2-3 min. en houd apart.
Voeg de slagroom toe aan het fondmengsel en breng opnieuw aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook ze in 10 min. bijna gaar. Voeg de stukken visfilet toe en laat op laag vuur 4 min. sudderen.
Roer de tomatenpuree met een paar flinke scheppen heet vocht los en roer dan bij de vis in de pan. Voeg de mosselen toe en kook zachtjes 4-5 min. tot de schelpen openstaan. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de groenten over de borden en schep de hete waterzooi erop. Bestrooi met de peterselie. Lekker met stokbrood.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Groente die in luciferreepjes of ‘julienne’ wordt gesneden, is zo’n 4 cm lang en hooguit ½ cm dik. Varieer eens met verschillende vissoorten en schaal- en schelpdierenin de waterzooi. Claresse is duurzaam gekweekte zoetwatervis, familie van de catfish of meerval. Claresse heeft het MSC (Marine Stewartship Counsel) label en is volledig verantwoord. Nu ook in de supermarkt verkrijgbaar. Kijk voor meer info op www.claresse.Recept: trudelies Schouten. Styling: Jan Willen van Riel. Fotografie: Rob van der Vet. Bereiding: Bart Stuart