Met klassiek Hollands eten is niks mis, vinden we. Zeker niet tijdens deze ijskoude dagen. Dit stamppotje is makkelijk te maken en lekker licht.
kooktijd35 minutesminutes
totale tijd35 minutesminutes
ingrediënten
1,2kgaardappelkruimig, in gelijke stukken
3elolijfolile
75gArdennerham of andere rauwe ham
2uienfijngesneden
1flinke teenknoflookuit de pers
200mlzure room
20gboter
nootmuskaat
400-500gspinazievers en schoon
200gbeenhamdikke plakken, in blokjes
instructies
Breng de aardappelen in een bodempje water van 3-4 cm aan de kook, sluit de pan goed en kook in 25-30 min. gaar op laagste vuur.
Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak de rauwe ham hierin knapperig. Neem uit de pan, laat even op keukenpapier uitlekken en breek in stukjes. Voeg de uitjes en knoflook toe aan het spekbakvet en bak zachtjes op laag vuur in 20 min. tot licht gekleurd. Roer regelmatig om.
Giet indien nodig de aardappelen af en laat ze nog een paar tellen droogstomen op laagste vuur. Voeg de zure room en boter toe en stamp het goed door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schep de spinazie al omscheppend in delen door de stamppot en voeg ook de beenham, uitjes en helft van de uitgebakken ham toe. De spinazie mag een klein beetje slinken, dus je kunt de pan op laag vuur laten staan terwijl je het door elkaar schept. Breng evt. nog verder op smaak. Serveer en bestrooi met de rest van de knapperig gebakken ham.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten: Trudelies Schouten. Foodstyling: Bart Stuart. Fotografie: Rob van der Vet. Styling: Jan Willen van Rie