Oliebollen over? Mister Kitchen ging op oliebollenjacht en kwam op de redactie met een aantal super recepten. Eén daarvan was de oliebollenbroodpudding. Want lekker hoor die oliebollen, maar je houdt er altijd een paar over. Zonde om ze uit te laten drogen en met wat room, vanille en suiker maak je er een super nagerecht van!
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd40 minutesminutes
totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
ingrediënten
6 tot 8oliebollen afhankelijk van de grootte
250mlmelk
250mlslagroom
1vanillestokjegesplitst, zaadjes eruit geschraapt
100gsuiker
3groteeieren
boterom in te vetten
30grozijnen in warm water geweld
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C.
Breng melk, room en 50 g suiker aan de kook met de vanille. Klop de eieren los met een handmixer, keukenmachine of garde met de resterende suiker en wat zout. Schenk het kokende roommengsel al kloppend bij het eimengsel, laat iets afkoelen. Zeef het mengsel door een fijne zeef.
Snijd de oliebollen in plakken met een dikte tussen een ½ en 1 cm. Vet het bakblik (Ø 28 cm) in en beleg het met een deel van de plakken oliebol zodat de bodem bedekt is.
Schenk het roommengsel over de oliebollen. Verdeel er wat rozijnen over. Beleg met een tweede laag oliebolplakken, verdeel er weer wat rozijnen over, herhaal totdat het blik tot de rand gevuld is met oliebol en het roommengsel. Laat 15 min. rusten en schenk er daarna eventueel nog wat room bij.
Zet het bakblik in een passende pan of hoge ovenslede en zet in de oven. Schenk er koud water omheen tot net onder de rand van de vorm. Bak de oliebollenbroodpudding ± 40 min. Haal de vorm voorzichtig uit het water. Laat de pudding een uur afkoelen en stort hem dan op een plat bord. Serveer plakken pudding met vanille-ijs, poedersuiker en eventueel een saus van rood diepvriesfruit.