aantal 4 |
hoofdgerecht |
zomer |
midden-oosters |
Wist je dat pita brood al eeuwen oud is? Het platbrood werd al door de oude Grieken en Arabieren geserveerd bij traditionele gerechten. In Italië verbasterde het woord pita tot pizza en werd het met beleg en al in de oven gebakken. In dit recept vullen we de pita broodjes met falafel van kikkererwten.
kooktijd2 hourshours
ingrediënten
225ggedroogde kikkererwten1 nacht geweekt
125gerwtenvers of diepvries
1tlkoriandergemalen
1tlkomijngemalen
1tlbakpoeder
2teentjesknoflookfijngesneden
1elsesamzaadjes
2elbloem + extra voor bestuiven
1bosje muntblaadjes geplukt
1grote rode uiin dunne ringen
zonnebloemolieom in te frituren
160ghummuskant-en-klaar of zelfgemaakt
4pitabroodjes
2trostomatenin stukjes
ingemaakte pepers* voor erbij
en partjes citroenvoor erbij
ook nodig: keukenpapier
instructies
Begin 1 dag of nacht van tevoren met het weken van de kikkererwten. Houd rekening met de mogelijke tijd voor het ontdooien van de erwten.
Doe de geweekte kikkererwten, de erwten, specerijen, het bakpoeder, de knoflook, het sesamzaad, de bloem en de helft van de munt en de ui in een keukenmachine. Breng met mengsel goed op smaak met zout en peper en draai tot een grove pasta.
Vorm 12 balletjes van het mengsel. Verhit een laagje van 2 cm olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de falafel in porties 2-3 min. aan iedere kant of tot ze donker goudbruin zijn en krokant. Laat ze uitdruipen op keukenpapier.
Snijd de pita’s open en bestrijk de binnenkant van elk broodje met elk 2 el hummus. Vul ze met de falafel, tomaat, ingelegde pepers en de overige muntblaadjes en ui. Knijp er wat citroensap over uit en serveer.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Ingemaakte pepers en gedroogde kikkererwten zijn verkrijgbaar bij de grotere supermarkten of bij mediterrane winkels.Recepten: Warren Mendes. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Bernie Smithies. Bewerking: Merijn Tol