Chinezen zijn dol op eend. Hun pekingeend is wereldberoemd, maar deze krokante sesameend met soja-honingsaus is net zo watertandend lekker.
kooktijd20 minutesminutes
Stoven50 minutesminutes
totale tijd1 hourhour10 minutesminutes
ingrediënten
1lkippenbouillon
200mlsojasausChinees, licht
200mlsojasausChinees, donker
100mlrijstwijnsake*
100gbasterdsuikerbruin
2elsesamolie
5cmgemberwortelgeschild
8tenenknoflookgeraspt, geperst
4steranijs*
2eltamarindepasta*
2kgeend*panklaar
1elsesamzaadjesgeroosterd
instructies
Doe alle ingrediënten behalve de eend en het sesamzaad in een braadpan. Leg de eend met de borstkant naar beneden op de bodem van de pan in de saus.
Breng de saus tegen de kook aan en laat de eend 25 min. zachtjes koken in de saus met de deksel op de pan. Draai de eend in z’n geheel om en laat nogmaals 25 min. zachtjes koken. Zet het vuur uit en laat de eend nog 15 min. afgedekt doorgaren in de saus.
Neem de eend uit de saus en zet op een rooster op een bakblik. Laat 20 min. afkoelen en verdeel de eend in stukken (poten eraf, borstfilets van het karkas). Doe de stukken eend terug in de saus in de pan en warm alles op. Serveer de stukken eend met wat saus en bestrooi met de sesamzaadjes. Geef er witte rijst en roergebakken paksoi bij.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Te koop bij de toko of goed gesorteerde supermarkt. Eend bestel je bij de poelier. Recept: Eke Mariën. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jan Willem van Riel. Bereiding: Jacqueline Pietrowski