aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
nederlands |
Geef een klassieke stamppot andijvie met slavinken een totaal nieuwe smaakbeleving door toevoeging van een rozemarijnvinaigrette.
kooktijd40 minutesminutes
ingrediënten
slavinken
125gsuikerbroodfijngesneden
3elmelk
500ghalf-om-halfgehakt
1teenknoflookfijngesneden
1tlkerriepoeder
24lange plakjes ontbijtspek
20gboter
stamppot
200gknolselderijin stukken
600gkruimige aardappelsin stukken
75gboter
400gandijviefijngesneden
10gpeterseliebladfijngesneden
vinaigrette
10elolijfolie
4takjes rozemarijnnaaldjes zeer fijn
gesneden
1teenknoflookzeer fijn gesneden
2elwitte wijn azijn
1elhoningvloeibaar
70ggemengde notenfijngehakt
instructies
Week voor de slavinken het suikerbrood 5 min. in de melk en knijp goed uit. Meng het gehakt met het suikerbrood, 1 tl zout en peper naar smaak en de rest van de ingrediënten voor het gehakt heel goed. Verdeel het gehakt in 8 gelijke dikke korte worstjes. Gebruik per slavink 3 plakken ontbijtspek: leg eerst 2 plakjes naast elkaar en één dwars er overheen en leg daarop een gehaktworstje. Pak de worstjes goed in en maak zo 8 slavinken.
Verwarm de boter op middelhoog vuur. Bak de slavinken aan beide kanten 1 min. Leg de deksel op de pan, zet het vuur laag en bak aan beide kanten nog 8 min.
Breng intussen voor de stamppot een laagje water aan de kook. Voeg de knolselderij en aardappels toe en kook met de deksel op de pan op laag vuur gaar in 18-20 min. Giet af, voeg de boter toe en stamp alles goed door elkaar. Roer de andijvie en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm intussen voor de vinaigrette op laag vuur de olie met de rozemarijn en de knoflook. De knoflook mag niet bruin kleuren. Voeg de azijn, honing en noten toe en verwarm nog enkele seconde. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met de slavinken en warme vinaigrette.