aantal 4 |
hoofdgerecht |
familietijd |
aziatisch |
kooktijd30 minutesminutes
totale tijd30 minutesminutes
ingrediënten
300grijstwit
6elzonnebloemolie
400gvarkenshaasin blokken van 3-3 cm
1uifijngesneden
1paprikagroen, in repen
1blikjetomatenpuree70 g
1blikjeananasstukjes op siroop227 g
1elnatuurazijn
2paksoiin brede repen
sojasaus
2eieren
instructies
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak gaar. Verhit in een wok 4 el van de olie. Bak de varkenshaas in 4-5 min. rondom bruin en schep uit de wok. Voeg eventueel een extra scheutje olie toe en bak hierin op lager vuur de ui. Bak de paprika 3 min. mee.
Schep de tomatenpuree erdoor en bak een paar tellen mee. Voeg het blik ananasstukjes met de siroop en de azijn toe en warm even door. Doe het vlees terug in de wok en verwarm nog 3-4 min.
Verhit in een hapjespan 2 el olie. Roerbak op hoog vuur de paksoi 2 min. Voeg een paar eetlepels water toe en smoor de groente op lager vuur nog 1-2 min. afgedekt knapperig gaar. Voeg sojasaus en peper naar smaak toe.
Verhit in een grote koekenpan de laatste 2 el olie. Roerbak de rijst 1 min., zodat die mooi los is. Klop de eieren los met 2 el water (of kokosmelk, zie tip). Schenk de eieren bij de rijst in de pan. Bak de rijst al omscheppend nog 1-2 min. tot het ei net is gestold. Voeg zout en peper (of sambal) naar smaak toe.
Verdeel de rijst over 4 diepe borden. Schep er de varkenshaas en de paksoi bij. Serveer met de komkommersalade.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Tips van Janneke Philippi:
Vervang het water door een restje kokosmelk. Een restje kokosmelk kun je prima invriezen en is handig als een soep, curry of saus een extra romige, oosterse boost kan gebruiken.
Neem ook eens de kleinere shanghai-paksoi, ik koop het in de toko. Deze minipaksoi kun je, afhankelijk van de grootte, in zijn geheel of gehalveerd smoren. Smaakt heerlijk en ziet er prachtig uit.
Gehaktballetjes, kipfiletreepjes, ribkarbonade en garnalen kun je op dezelfde manier als de zoet zure varkenshaas maken.
Als mijn tweeling geen zin heeft in vlees voeg ik ei toe aan de rijst zodat ze toch eiwit eten.
Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Jeroen van der Spek. Styling: Jet Krings