aantal 2 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, weekend |
mediterraans |
In deze burgers gaat naast bulgur en verse kruiden ook heel veel paddenstoelen. Tip: drink bij deze paddenstoelenburgers een heerlijke droge witte rhônewijn. De nootachtige tonen passen perfect bij de aardse smaak van de paddenstoelen. Ook in salades is bulgur heel lekker. Probeer deze salade met aubergine, bulgur en walnoten
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd20 minutesminutes
Koelen20 minutesminutes
totale tijd50 minutesminutes
ingrediënten
75gbulgur
25geekhoorntjesbroodporcini, gedroogd
10gboter
2elmilde olijfolie
1uifijngesneden
6takjes verse tijmblaadjes afgeplukt + extra voor erover
200ggemengde paddenstoelenbijv. kastanjechampignons en oesterzwammen
2tenenknoflookgeperst
5eldroge vermout
1eilosgeroerd
ook nodig: bakring van 7 cm Ø, ingevet
dressing
100mlcrème fraîche
2tlmierikswortelpotje
3elbladpeterseliefijngesneden
kneepje citroensap
instructies
Doe de bulgur in een grote kom en overgiet met zoveel kokendheet water dat dit tot 1 cm boven de korrels reikt of volg de aanwijzingen op de verpakking. Voeg zout en peper toe en laat afgedekt met plasticfolie ± 20 min. wellen, of tot de korrels zacht zijn.
Verwijder de folie en laat afkoelen. Giet intussen zoveel kokendheet water over de gedroogde paddenstoelen dat ze nét onderstaan en laat ± 15 min. wellen. Laat uitlekken, vang het weekvocht op en snijd de geweekte én verse paddenstoelen klein.
Verhit de boter en olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak de ui met de tijm ± 5 min. Voeg alle paddenstoelen en de knoflook toe en bak ze 4-5 min. tot de paddenstoelen licht kleuren. Strooi er zout en peper over, schenk de vermout en het weekvocht van de paddenstoelen erbij en laat op hoog vuur verdampen.
Schep het paddenstoelenmengsel door de bulgur en laat afkoelen. Schep het ei erdoor. Zet 20 min. in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een bakplaat licht in met olie. Zet een bakring op de bakplaat, vul met het paddenstoelenmengsel en druk goed aan. Trek de bakring voorzichtig los (houd de vulling zo nodig tegen). Maak zo vier bulgur-paddenstoelenburgers. Leg hierop takjes tijm en sprenkel wat olie erover. Bak ze in 15-20 min. goudbruin.
Roer intussen in een kom de crème fraîche los met de mierikswortel, peterselie en wat zout en peper. Voeg citroensap naar smaak toe. Serveer de burgers met de dressing en geef er groenten van het seizoen bij.