Spiering is een ongebruikelijk visje in onze keuken. Gefrituurd in een deegjasje met citroen krijgt spiering opeens een heel verrassende knapperige bite en frisse smaak. Nog meer gefrituurde vis? Deze garnalen met aioli gaan er ook zeker in!
kooktijd15 minutesminutes
Frituren5 minutesminutes
ingrediënten
2buisjes saffraan1 flinke pluk
2½elwittewijnazijn
rasp van 3biocitroenen en
1biosinaasappel + een groot stuk citroenschil
200gbloem
1eidooier
½eldijonmosterd
200mlzonnebloemolie
1tlroze peperbessengekneusd
1kgspieringzie rechter kolom voor alternatieven
olie om te frituren
instructies
Leg de saffraandraadjes in de azijn en laat 30 min. staan. Meng intussen de citroen- en sinaasappelrasp
met ¼ tl zeezout. Meng dit citruszout dan gelijkmatig door de bloem. Laat even staan, zodat de bloem de smaak kan opnemen.
Klop in een hoge kom met een garde de eidooiers met de mosterd. Voeg in een straaltje de zonnebloemolie toe, blijf kloppen tot alle olie is toegevoegd en de mayonaise dik is. Roer de saffraanazijn erdoor en breng op smaak met zout en roze peperbessen.
Verhit de frituurolie in een wok of frituurpan tot ± 180°C (een stukje brood dat je erin doet is in 30 sec. goudbruin). Voeg ook de citroenschil toe en laat meefrituren voor meer smaak.
Haal steeds wat spierinkjes door de citroenbloem en frituur ze in kleine porties goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer direct met de saffraanmayonaise.
Een glas koel bier is hier heerlijk bij!
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Fotografie: Alan Jensen. Styling: Cyn Ferdinandus. Recept: Merijn Tol