aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
mediterraans |
Dit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio.
kooktijd1 hourhour15 minutesminutes
Oven4 hourshours30 minutesminutes
ingrediënten
1ossenstaart± 1500 g, in 2 of 3 stukken
2eltomatenpuree
1elzonnebloemolie
1kleine winterpeenin stukken
1uiin parten
1bol knoflookgrof gesneden (6-8 tenen, naar smaak)
300gknolselderijgeschild en grof gesneden
600mlrode wijn
750mlwater
2takjes tijm en rozemarijn
4jeneverbessen
2blaadjeslaurier
polenta
1lwater met ½ el zout of 1 l groentebouillon
150gfijne polenta
snuf nootmuskaat
100gparmezaanse kaasgeraspt
20gboter
8blaadjessalie
radicchio
1elolijfolie
1kropradicchiofijngesneden
2elbalsamico- of sherryazijn
1elsuiker
ook nodig:braadslee á 26×22 cm
instructies
Verwarm de oven voor op 225°C. Leg de ossenstaart in de braadslee en smeer hem dun in met de tomatenpuree en olie. Zet de ossenstaart in de oven en rooster het vlees ± 20 min. in het midden van de oven.
Verlaag de temperatuur naar 160°C. Voeg de overige ingrediënten toe en bak nog ± 4½ uur in de oven tot het dikste deel van het vlees mooi zacht is en niet meer terugveert als je er op drukt. Bedruip de ossenstaart om de 30 min.
royaal met het braadvocht. Je kunt de ossenstaart ook prima 1 dag van tevoren maken.
Giet als het vlees gaar is wat van de jus af en kook dit op middelhoog vuur in ± 5 min. tot de helft in tot een krachtige jus.
Breng ondertussen voor de polenta het water met het zout of de groentebouillon aan de kook. Voeg geleidelijk de polenta toe terwijl je met een garde blijft roeren. Zet het vuur laag en roer de polenta regelmatig met een houten lepel door zodat hij niet aan de bodem koekt. Kook in ± 45 min. gaar. Breng de polenta op smaak met nootmuskaat, parmezaan en de helft van de boter.
Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de salie 1 min. op middelhoog vuur. Verdeel de salie en boter over de polenta.
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en stoof de radicchio met de azijn en suiker in 4 min. zacht. Breng op smaak met zout en peper.
Leg de ossenstaart op een grote schaal en serveer met de gestoofde radicchio en smeuïge polenta. Laat je gasten de ossenstaart met lepels lospeuteren.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten: Dosia Brewer, Yolanda van der Jagt, Werry van Leeuwen. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Eke Mariën. Bewerking: Dosia Brewer, Minta Nicolaï.