aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, winter |
nederlands |
Deze verrassende variatie op de klassieke andijviestamppot is binnen 30 minuten klaar. Een snel en eenvoudig gerecht voor doordeweeks. Probeer ook eens deze andijviesalade!
kooktijd30 minutesminutes
ingrediënten
750gkruimige aardappels,geschild en in stukken
2kroppen andijvie (kleine à 450 g)
75gboter
1elkappertjes
400gmakreelfilet,gerookt
100mlmelk
2-3elolijfolie,extra vierge
instructies
Kook de aardappels in water met zout in 20 min. gaar. Verwijder het buitenste vuile blad van de andijvie. Snijd een dun plakje van de onderkant maar zorg dat de krop heel blijft. Snijd elke krop in 4 of 6 parten. Was deze goed.
Smelt in 2 hapjespannen elk 25 g boter. Wentel de andijvie met het aanhangend water door de boter en leg de parten dicht tegen elkaar. Bestrooi met de kappertjes en leg de deksels op beide pannen. Smoor in 8-10 min. gaar.
Maak intussen de makreel schoon: verwijder het vel en verdeel de vis in fijne vlokken.
Verwarm de melk met de resterende boter. Giet de aardappels af. Stamp ze met de warme melk tot smeuïge puree.
Schep de makreel erdoor en breng op smaak met de olijfolie, peper en evt. nog wat zout.
Schep de brandade op de borden en leg de andijvie erbij.