aantal |
nagerecht |
najaar, voorjaar, weekend |
frans |
Appel en een flinke scheut calvados, meer heeft deze briocheschotel niet nodig voor een frisse kick! Je scoort ook altijd goed met een Franse appeltaart. Het recept vind je hier!
voorbereiding1 hourhour30 minutesminutes
kooktijd1 hourhour15 minutesminutes
totale tijd2 hourshours45 minutesminutes
ingrediënten
170gboterop kamertemperatuur
8appels zonder klokhuis, in blokjes van 2 cm
4elcalvados
10eieren
100gkristalsuiker
1tlvanille-essence
400mlslagroom+ extra om te serveren
200mlmelk
450gbriochein dunne plakjes
poedersuikerom te bestrooien
ook nodig ingevette springvorm of ovenschaal, circa 25 cm Ø
instructies
Smelt op matig vuur 100 g van de boter in een grote, diepe koekenpan. Bak de appelblokjes hierin al omscheppend 15 min. tot ze zacht zijn. Doe de calvados erbij en laat op hoog vuur in ± 1 min. verdampen. Neem de pan van het vuur en laat de appels ± 15 min. afkoelen.
Leg bakpapier in de springvorm. Bekleed de buitenkant met aluminiumfolie om lekken te voorkomen.
Klop in een grote kom de eieren los met de suiker, vanille, room, melk en een snuf zout.
Besmeer de plakjes brioche met de rest van de boter. Leg de brioche en appels in laagjes in de bakvorm. Schenk het eimengsel erover en laat 1 uur staan.
Verwarm intussen de oven voor tot 150ºC. Zet het briocheschoteltje op een bakplaat en bak ± 1 uur en 15 min. in de oven of tot het eimengsel is gestold. Laat iets afkoelen.
Bestrooi met poedersuiker en serveer warm met opgeslagen slagroom.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Valli Little, Sarah Randell en Mickael Weiss. Fotografie: Andy Lewis. Brett Stevens (for Sainsbur's magazine), Berni Smithies. Styling: David Morgan. Bewerking. Dosia Brewer.