aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, najaar, weekend |
nederlands |
Het is heel eenvoudig om vaker te variëren met stamppot. Serveer bijvoorbeeld biefstuk in plaats van worst, of maak groentestamp met bijvoorbeeld paarse spruitjes! Stamppot kun je ook heel goed combineren met stoofvlees, zoals in
kooktijd30 minutesminutes
ingrediënten
500gkruimige aardappelsgeschild
500gpastinaakgeschild
500gpaarse* spruiten, schoongemaakt
300gbiefstukkamertemperatuur
2elolijfolie
20gboter
2rode uienin ringen
100mlmelk
nootmuskaat
instructies
Snijd de aardappels en pastinaak in stukken van gelijke grootte. Halveer de spruitjes.
Kook de aardappels met de pastinaak en spruitjes in een laagje water met iets zout in ± 15 min. gaar.
Snijd intussen de biefstuk in plakjes van 4-5 mm. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit in een koekenpan de olijfolie en boter en bak de biefstukplakjes op hoog vuur in ½-1 min. snel bruin, ze moeten vanbinnen nog rosé zijn. Keer de plakjes halverwege. Neem het vlees uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie.
Bak de uienringen goudbruin. Blus het bakvet af met 100 ml water, roer de aanbaksels los en laat iets inkoken.
Giet de aardappels met de groenten af. Zet de pan terug op laag vuur. Schenk de melk langs de rand in de pan. Stamp alles tot een grove stamppot. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en evt. nog wat zout. Serveer met de jus.
Schep de stamppot op 4 borden en leg de biefstuk met de uienringen erbij.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Paarse spruitjes koop je in de natuurwinkel of op de markt en soms in de supermarkt.Recepten styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten