Verse kreeft heeft niet veel nodig. Bedek de kreeft na het grillen met zelfgemaakte basilicum-citroenboter et voila: een gerecht om je vingers bij af te likken!Wil je toch iets meer doen met de kreeft? Ga dan voor cannelloni van knolselderij & truffel, gekonfijte kabeljauw en kreeft.
kooktijd20 minutesminutes
totale tijd20 minutesminutes
ingrediënten
4elolijfolie
blaadjesvan 2 takjes tijmfijngehakt
2teentjesknoflookgeperst
2levende Oosterscheldekreeften à ± 600 g (of neem andere kreeften)
15gbasilicumfijngehakt
½biocitroengeraspte schil
75gboterop kamertemperatuur
instructies
Maak de bbq aan (of verhit een grillpan tot heel heet).
Meng de olie met de tijm en knoflook in een kommetje. Op de kop van de kreeft is een ‘kruis’ zichtbaar. Neem een scherp mes en zet het op het kruis. Snijd de kop van de kreeft nu in één beweging door*. De kreeft is nu op slag dood. Snijd nu ook het lijf door. Verwijder de ingewanden uit de kop en bestrijk de snijkanten van de kreeft met de tijmolie.
Leg de kreeften op het rooster van de hete bbq met de snijvlakken naar beneden en rooster de kreeft ± 5 min. tot de kreeftschalen mooi diep rood worden. Het vlees moet niet te gaar worden anders wordt het taai. Hak met de botte kant van een stevig mes de kreeftscharen voorzichtig open en verwijder het vlees. Leg het in de holte van de kop.
Roer de basilicum en citroenrasp door de boter en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de boter over de warme kreeften.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
*Je kunt de levende kreeften 2 uur van te voren in een zak in de vriezer doen, zodat ze inslapen.Recepten: Eke Mariën. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus