De enige echte boerencake! Geen opsmuk, gewoon héle goede smaak. Of je de nieuwe buren wil verwelkomen of jezelf op een toetje wil trakteren, deze cake is het antwoord. De citroenrasp en de yoghurt in dit recept geven net even een frisse toon aan de cake en door de yoghurt wordt de cake niet te droog. Zet de cake meteen na het bakken voorzichtig op een rooster. Als je hem in het bakblik laat, plakt hij aan de cakevorm vast tijdens het afkoelen en krijg je hem er minder makkelijk uit.
kooktijd30 minutesminutes
Oven1 hourhour10 minutesminutes
totale tijd1 hourhour40 minutesminutes
ingrediënten
300gpatentbloemgezeefd
300gboter+ boter om in te vetten
1elcitroenbio, gerasp, schil
150gkristalsuiker
150gbasterdsuikerwit
1zakjevanillesuiker
5eierenmiddelgroot
50gyoghurtdik
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C.
Zeef de bloem boven een kom. Sla de boter zacht in een ruime kom. Roer het citroenrasp door de kristalsuiker en meng deze samen met de basterdsuiker en vanillesuiker door de boter. Blijf kloppen tot er een zachte romige lichtgele crème ontstaat.
Verwarm de eieren au bain-marie al kloppend tot 37°C. Neem hiervoor heet water uit de kraan in een pan en zet hierop de kom. Dit geeft genoeg warmte.
Voeg de eieren bij beetjes al kloppend toe aan het boter-suikermengsel. Voeg de volgende scheut ei pas toe zodra de vorige geheel is opgenomen. Om schiften te voorkomen kun je halverwege al een beetje bloem erdoor mengen. Spatel tot slot voorzichtig de rest van de bloem en een snuf zout door het cakebeslag. Schep de yoghurt luchtig door het cakebeslag.
Vet het cakeblik met een kwastje goed in met wat zachte boter. Vul het cakeblik tot 2 cm onder de rand met het beslag. Bak de cake in het midden van de oven in 60 min. gaar.
Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat afkoelen.