aantal 4 |
hapje, voorgerecht |
doordeweeks |
italiaans |
‘Met olijfolie gegrilde champignons gemarineerd in een dressing van citroen, olijfolie en venkelzaad. De champignons worden koud geserveerd met verse rode peper en friseesalade erbij en kunnen prima een dag van tevoren worden bereid. Dan zijn ze nog lekkerder!’
voorbereiding20 minutesminutes
kooktijd20 minutesminutes
Marineren4 hourshours
totale tijd4 hourshours40 minutesminutes
ingrediënten
30mlolijfolieextra vierge
400gchampignons*gehalveerd
2tlvenkelzaad
dressing
50mlcitroensap
100mlolijfolieextra vierge, liefste uit Umbrië
evt. honing
salade
25gbladpeterselievers, zowel steel als blad fijngesneden
10g muntblaadjesvers
friseesla of romeinse sla
1rode peperzaadjes verwijderd, in lange reepjes
instructies
Verwarm de oven voor op 250ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk dit met de olijfolie. Leg de paddenstoelen op de bakplaat. Wrijf in een vijzel 1 tl grof zeezout en het venkelzaad heel fijn. Bestrooi de champignons royaal met dit venkelzout.
Rooster de champignons hoog in de oven 10 min., schep ze om en bak nog 10 min.
Maak intussen de dressing. Doe wat zeezout en grof gemalen zwarte peper in een kom. Schenk het citroensap erbij. Klop met een vork de olijfolie er goed door. Proef de dressing en breng evt. op smaak met extra zout of een klein beetje honing. De dressing hoort wat zuur te zijn, omdat hij fungeert als marinade voor de champignons.
Doe de champignons bij de dressing en laat minstens 4 uur, maar liefst 1 dag, intrekken. Schep de peterselie en munt door de champignons. Leg wat sla op een bord, schep de champignons met de marinade ernaast. Garneer met rode peper.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Je kunt ook anijs- of weidechampignons of cantharellen gebruiken. Neem liever geen bruine paddenstoelen, zoals kastanjepaddenstoelen of portobello’s.Receptuur en bereiding: Complimenti, Haarlem. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Laura Jongeneel