aantal 4 |
bijgerecht |
doordeweeks, zomer |
midden-oosters |
De Noord-Ierse Diana Henry maakt recepten die naar je pan lonken. In delicious. januari schenken we aandacht aan haar nieuwe boek Simpel, Makkelijk eten, groots van smaak en selecteren we de lekkerste gerechten.Hier geven we je nog een fijne toegift: aubergines met kikkererwten. Serveer dit bijgerecht naast Marokkaanse zalm met paprika…
voorbereiding20 minutesminutes
Oven45 minutesminutes
totale tijd1 hourhour5 minutesminutes
ingrediënten
3auberginesin totaal 750 g
3 uienmiddelgrote
6elmilde olijfolie
3tlkomijnpoeder
2tlaleppopeperof andere milde chilipeper zoals pul biber, Turkse winkel
50mlolijfolieextra vergine
400gkikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
scheutjecitroensap
½bosje korianderfijngehakt
1½eldadelstroop
5dikkekleverige dadels, bijv. medjool, ontpit en fijngehakt
15gwalnoten in stukjes, geroosterd
yoghurt dressing
4elGriekse yoghurt
50mltahina
1teenknoflookfijngewreven of geraspt
½citroensap
zout en peper naar smaak
instructies
Verhit de oven tot 200°C. Snijd de aubergines horizontaal in plakken van ± 2 cm dik en halveer de grootste plakken. Halveer de uien en snijd ze in halfronde plakken. Doe aubergines en uien in een braadslee, besprenkel met 5 el milde olijfolie en voeg de komijn, aleppopeper en wat zout en peper toe. Meng, zet 45 min. in de oven en schep om; de aubergines slinken sterk.
Pureer met een staafmixer de tahina, olijfolie, knoflook, yoghurt, citroensap, zout en peper naar smaak met 50 ml water. De massa moet de consistentie van dikke room krijgen. Als de dressing te dik wordt, voeg je wat extra water toe, breng opnieuw op smaak met zout en peper.
Wacht tot de aubergines bijna gaar zijn. Verhit de laatste el gewone olijfolie in een koekenpan en verhit de kikkererwten. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap en schep alles in een brede, ondiepe kom. Schep de koriander door de aubergines en schep ze op de kikkererwten. Bedruppel het gerecht met de dressing en daarna met de dadelstroop. Bestrooi alles met dadels en walnoten en serveer.