Vaders & burgers… een combinatie die niet te breken valt. Heb je een vader die wel eens een ‘ander’ stukje vlees wil proberen? Maak dan deze burger van paardenvlees. Een geweldige structuur en smaak en het doet niet onder voor goede kwaliteit rundvlees!
kooktijd40 minutesminutes
totale tijd40 minutesminutes
ingrediënten
4zoete aardappelsgroot, geschild, in dikke frieten gesneden
200gzure room
5cmmierikswortel*vers, geschild en geraspt
8witte zuurdesembroodjes**
100gbietenblad*
zonnebloemolie voor frituren
burgers
800gpaardenvleesgemalen tot grof gehakt***
2eltijmvers, van de takjes gerist
2eltomatenpuree
2elmosterdglad
1eilosgeklopt
ook nodig:frituurthermometerkookwinkel of frituurpan
instructies
Meng voor de burgers het gehakt met de tijm, tomatenpuree, mosterd en het ei en kneed het goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Vorm er burgers van en laat ze 30 min. in de koelkast afgedekt rusten.
Meng de zure room en mierikswortel en breng op smaak met zout.
Verwarm de olie voor op 140°C.
Dep de zoete aardappelfrieten droog en bak ze tot net beetgaar in 4-5 min. Haal de friet uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Verhoog de olietemperatuur naar 180°C.
Bak de burgers op de bbq of in de grillpan in 8-10 min. aan beiden kanten mooi bruin en van binnen nog rosé.
Bak de friet voor de tweede keer in de hetere olie tot ze mooi lichtbruin zijn, neem uit de olie en laat kort op keukenpapier uitlekken. Bestrooi met zeezout.
Serveer de burgers op de desembroodjes met het bietenblad en een flinke schep van de mierikswortelroom.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Verse mierikswortel en bietenblad is bij goede groentewinkels of natuurwinkel te koop. Of neem mierikswortel uit pot, te koop bij meeste supermarkten. ** Zuurdesembroodjes zijn bij sommige natuurwinkels en sommige ambachtelijke bakkerswinkels te koop. Je kunt ook gewone broodjes nemen.*** Paardenvlees is erg mager. Om te zorgen dat de burger iets sappiger wordt, kun je ook nog 3 in melk geweekte witte boterhammen zonder korst door het vlees kneden. Bovendien laten we de burger iets rood vanbinnen om te voorkomen dat het vlees te droog wordt.Productie: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: désirée van Dijk. Bewerking: Trudelies Schouten