Gooi de stronk en bladeren van bloemkool niet weg! Je maakt er namelijk deze heerlijke soep met mascarpone en rucola mee. Heb je wat mascarpone over? Ga dan voor een lekker romig toetje.Daar hebben we wel wat inspiratie voor natuurlijk! Zoals limoncellocrema met mascarpone (zie recept), deze bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone of een koffietrifle met marsala en mascarponeroom.
kooktijd35 minutesminutes
totale tijd35 minutesminutes
ingrediënten
stronk,blad en dikke stelen van bloemkool
3elarachide-olie
2sjalotjes,fijn gesnipperd
1,25lgroentebouillon
1blikcannellinibonen(á 400 g)
2elverse kruiden,bijv. koriander, fijngesneden, peterselie of dille
½citroen,sap
8snedenzuurdesembrood,van een dag oud
olijfolieextra vierge, om te besprenkelen
125gmascarpone
75grucola,grof gesneden
instructies
bloemkool-rucolasoep
Maak de stronk, het blad en de stelen van de bloemkool schoon: was ze en snijd lelijke plekken en een plak van de onderkant van de stronk weg. Snijd in grove stukken.
Verhit in een (soep)pan 2 el van de olie. Fruit de sjalotjes ± 1 min. Schep de bloemkoolresten erdoor en bak ± 2 min. mee. Schenk de bouillon erbij en breng tegen de kook. Kook de soep in ± 15 min. zachtjes gaar.
Pureer intussen de helft van de cannellinibonen, de kruiden, de rest van de olie, het citroensap en zout en peper met een staafmixer tot een dip.
Rooster het brood in de broodrooster of grillpan goudbruin en krokant. Leg op een schaal en besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi naar smaak met zeezout.
Neem de soep van het vuur en pureer met de staafmixer glad. Voeg de mascarpone toe en laat al roerend smelten in de warme soep. Voeg de rest van de bonen toe en laat even meewarmen. Breng de soep op smaak met zout en peper en voeg vlak voor serveren de rucola toe.
Schep de soep in 4 kommen en besprenkel met een beetje extra olijfolie. Serveer met de olijfolietoast en de cannellinidip.
limoncellocrema met mascarpone
Klop 125 g mascarpone met 100 ml slagroom dik en romig. Klop er 2-3 el limoncello of citroensiroop door. Schep in 4 glazen en steek er een koekje in.