Zalm is op zichzelf al heel lekker, maar hij krijgt helemaal een bijzondere smaak met deze romige zuurkoolkorst en pittige oude kaas. Om over de kappertjessaus nog maar te zwijgen...Ook lekker: freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
kooktijd25 minutesminutes
Oven18 minutesminutes
totale tijd43 minutesminutes
ingrediënten
500gzalmfilet zonder vel, in 4 stukken
2elolijfolie
laurier-zuurkoolkorst
200gzuurkoolevt. afgespoeld en uitgelekt
½teenknoflookfijngesneden
1sjalotfijngesneden
40goude kaasgeraspt
1elroomkaas
¼ – ½ tl lauriergemalen
2elpaneermeel
ook nodig: ovenschaalingevet
olijfolie-kappertjessaus
40mlolijfolieextra virgine
½teenknoflook
30gkappertjesgoed afgespoeld en drooggedept
6elportzoete witte
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng alle ingrediënten voor de korst met uitzondering van het paneermeel goed door elkaar. Kruid de stukken zalm met zout en peper en leg ze in de ovenschaal. Verdeel de zuurkool erover. Bestrooi de zuurkool met paneermeel. Bak de zalm 15-18 min. in de oven totdat het korstje knapperig is en de zalm net gaar.
Verwarm intussen voor de saus de olijfolie op het laagste vuur met de knoflook. Laat de knoflook niet bruin worden. Voeg de kappertjes, port en een flinke snuf peper toe en laat heel zachtjes enkele min. bruisen. Laat iets afkoelen.
Neem de zalm uit de oven, leg op de borden en schep de saus rondom de zalm. Lekker met een smeuïge aardappelpuree met bijv. pastinaak erdoor.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Trudelies van Schouten