Het is herfst! Dus willen we comfortfood uit de oven. Het liefst met een laag kaas erop. Dus bestrooien we deze aardappelgratins met bleekselderij rijkelijk met laguiole-kaas. Mmm!
Maak voor een grotere variant deze gratin met pastinaak, koolraap en salie.
voorbereiding15 minutesminutes
kooktijd5 minutesminutes
Oven20 minutesminutes
totale tijd40 minutesminutes
ingrediënten
1teenknoflookgepeld en gekneusd
200mlcrème fraîche
2eidooiers
snuf nootmuskaat
snuf piment
100ggeraspte laguiole(te koop bij de kaasspeciaalzaak)
3aardappels,lichtkruimig, geschild en grof geraspt
Verwarm de oven voor op 200°C. Wrijf de ovenschaaltjes in met wat knoflook. Klop de crème fraîche los met de eidooiers, veel witte peper, een snufje nootmuskaat en piment en 4 el van de kaas. Schep de aardappel en bleekselderij erdoor. Verdeel het aardappelmengsel over de souffléschaaltjes en zet afgedekt tot gebruik koel weg. Het voorbereiden van de gratins kan ook de dag of ochtend van te tevoren.
Begin ± 40 min. van tevoren. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi de gratins rijkelijk met de rest van de kaas. Bak de gratins in ± 20 min. goudbruin en gaar.