Als je de juiste ingrediënten in huis haalt en even de tijd neemt, maak je zo een hele krachtige groentebouillon. Dit basisrecept komt uit de keuken van Eke, die keer op keer de lekkerste geroosterde groentebouillon op tafel zet.
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd1 hourhour
Afkoelen30 minutesminutes
ingrediënten
1ui
1winterwortelkleine
1prei
2bleekselderijstengels
2trostomaten
150gchampignons
2elolie
6peperkorrels
2laurierblaadjes
10gpeterselieplatte
2tijmtakjes
1rozemarijntakje
1zeefof schone theedoek, kaasdoek
instructies
Verhit de oven voor op 220°C.
Maak alle groenten schoon en snijd in heel kleine stukjes*.
Doe de groenten samen met de olie in een ruime kom en schep goed om. Spreid uit op een bakblik en rooster 15 min. in de hete oven tot de groente hier en daar gaan kleuren.
Schep de geroosterde groenten in een ruime pan en voeg 2 liter water toe. Rooster de peperkorrels kort in een droge koekenpan en kneus ze onder een pan of in de vijzel. Voeg ze samen met laurier, peterselie, tijm en rozemarijn toe en breng de groentebouillon tegen de kook. Laat de bouillon 1 uur op heel laag vuur trekken. De groentebouillon mag niet koken, maar een paar luchtbellen die boven drijven af en toe kan wel. Neem van het vuur en laat ± 30 min. afkoelen.
Spoel een theedoek goed schoon onder de kraan om de geur van wasmiddel eruit te spoelen en hang de doek in een zeef over een pan. Giet de bouillon in de doek en laat uitlekken. Gebruik direct of laat helemaal afkoelen.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Hoe kleiner de stukjes, hoe meer oppervlakte de groenten hebben om smaak af te geven aan het water.RECEPTEN, BEREIDING: EKE MARIËN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | PRODUCTIE: DOSIA BREWER.