Mosselen, kokkels, oesters, mesheften en koning kreeft op het menu! Hollandse streekproducten die door hun unieke smaak niet veel extra’s nodig hebben en makkelijk te bereiden zijn.
kooktijd30 minutesminutes
totale tijd30 minutesminutes
ingrediënten
1(750 g)kreeft* levende, goed gekoelde
8aspergesgroene, harde onderkant eraf gesneden
50gzeekraal
50glamsoren
1kleinekomkommerin schuine plakken
2sjalottenfijngesneden
1teenknoflookfijngehakt
1citroen
olijfolie
30gParmezaanse kaas
instructies
Neem de grootste pan* die je hebt en breng hierin zoveel mogelijk licht gezouten water aan de kook. Doe de levende koude kreeft in de pan, zodra het water flink borrelt en kook 8½ min. Wij hanteren als stelregel: kook de kreeft een minuut langer dan z’n eigen gewicht!
Spoel de kreeft koud, breek de kop en scharen eraf en snijd het pantser van het lijf met een scherp mes over de lengte helemaal in. Verwijder het pantser en haal het kreeftenvlees eruit. Kraak de scharen – als je geen kreeftegereedschap hebt, kun je dit met een groot mes of met een notenkraker doen en haal ook het kreeftvlees uit de poten.
Kook de asperges 2 min. in gezouten water. Verwarm olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook 4 min. zachtjes. Voeg de asperges, zeekraal, lamsoren en komkommer toe. Verwarm 2 min. onder voortdurend omscheppen. Voeg de kreeft toe en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer de kreeftsalade met Parmezaanse kaas.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Tip: Hoe groter de pan, des te minder koelt het water af als je de kreeft erin doet, des te korter heeft hij te lijden. Neem de kreeft direct uit de koelkast, doordat hij zo koud is, is hij half verdoofd, waardoor hij nauwelijks lijdt als die in het kokende water gaat.