Deze koffie-amandelcake met steenfruit is een en al geluk op je bord. Er gaat toch niets boven de combinatie koffie en taart? Mm… Yvette van Boven: ‘Ik maak deze cake het liefst met sappig steenfruit, maar in de herfst is hij ook echt geweldig met rijpe parten peer!’
voorbereiding30 minutesminutes
Oven1 hourhour10 minutesminutes
totale tijd1 hourhour40 minutesminutes
ingrediënten
70gamandelenfijngehakt tot grof kruim (geen amandelmeel)
80gbasterdsuikerlichtbruin
1sachet (à ± 1,8 g)oplos-espressopoeder
2tlkorianderzaaduit de vijzel
200gboterop kamertemperatuur + extra
200gbasterdsuikerlichtbruin
4eieren
100gzure room
1fijne raspbiocitroen
200gpatentbloem
100gamandelmeel
2tlbakpoeder
snufzout
2sachets (à ± 1,8 g)oplos-espressopoeder
1elcacaopoeder
4nectarines of 8 abrikozenin parten of de abrikozen in helften
ook nodigspringvorm 22 cm Øingevet, bodem bekleed met bakpapier en weer ingevet*
instructies
Meng alle ingrediënten voor het kruim door elkaar met een snuf zout. Zet opzij.
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter met de suiker tot een luchtig gladde crème. Klop dan een voor een de eieren erdoor en dan de zure room en citroenrasp.
Meng de bloem, amandelmeel, bakpoeder en zout goed en spatel door het eierbeslag.
Schep de helft van het beslag nu uit de kom en roer door de andere helft het espressopoeder en de cacao.
Schep om en om wat van de lichte en het donkere beslag in de vorm en strooi na elke schep wat van het kruim erdoor. Bewaar wat voor op de taart.
Snijd met een mes nu door het beslag zodat de twee kleuren beslag mengen en je een gemarmerd effect krijgt. Verdeel de parten of helften steenfruit over de bovenkant van de taart en bestrooi met het laatste kruim.
Bak de cake ± 1 uur en 10 min. of tot een satéprikker erin gestoken er schoon uitkomt. Laat een paar min. afkoelen en verwijder dan de rand, laat de cake verder afkoelen op een rooster. Bestrooi met poedersuiker.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten, styling, illustraties en bereiding: Yvette van Boven. Fotografie: Ook Verschuren. Bewerking: Dosla Brewer