aantal 6 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
|
mediterraan |
Het is zaterdag en we maken vandaag een pissaladière, voor degenen die al thuis zijn, de blijvers of wie nog zijn koffers gaat pakken. Lekker met een grote salade, als hapje en om mee te nemen naar het strand.
voorbereiding20 minutesminutes
kooktijd25 minutesminutes
rijzen45 minutesminutes
totale tijd45 minutesminutes
ingrediënten
500 g (biologische) bloem
1zakje (7 g)gistgedroogd
3elolijfolie+ om te bakken
1kilouienin ringen
1tloreganogedroogd
2blikjesansjovisin olijfolie, uitgelekt
200golijvenzwarte, met pit
instructies
Strooi 1 tl zout in een kom en zeef er de bloem boven. Maak een kuiltje in de bloem en strooi er de gist in. Druppel de olijfolie langs de rand. Voeg scheutje voor scheutje en al roerende met een vork 300 ml handwarm water toe. Kneed er vervolgens met de hand een soepel deeg van. Vorm een deegbal en laat het deeg onder een schone theedoek op kamertemperatuur 45 minuten rusten.
Bak intussen de ui in een flinke scheut olijfolie zacht, zonder te kleuren. Neem de pan van het vuur en houd de uien apart.
Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Druk het deeg plat en rol het uit tot een rechthoekige deeglap. Leg het deeg op een ingevette bakplaat. Verdeel de ui over het deeg. Bestrooi met versgemalen peper naar smaak en de oregano. Leg de ansjovisfilets in ruitpatroon op de ui en leg in elke ruit een olijf. Bak de plaatkoek in de voorverwarmde oven in zo’n 25 minuten mooi bruin en gaar.