Stamppot met spekjes en gehaktballen met jus zijn zo Hollands als het maar kan. Merijn Tol laat zien dat traditionele gerechten ook in de 100% plantaardige versie echte klassiekers zijn.Maak ook eens deze vegan shoarma van oesterzwam.
kooktijd30 minutesminutes
totale tijd30 minutesminutes
ingrediënten
100grode linzen
3uien,geraspt
2teentjesknoflook,geraspt
4 ½elplantaardige boter
½tlkaneel
½tlnootmuskaat
½tlkruidnagelpoeder
2elketjap manis of ketjap asin(naar smaak)
100ggekookte bruine linzen,uit blik 4-6 el panko + extra panko of paneermeel
½flesje bockbier
2-3elappelstroop
2plakjespeperkoek
peterselie of andere groene kruiden,voor erover
instructies
Kook de rode linzen in een laagje water met zout in ± 6 min. net gaar. Ze mogen niet uit elkaar vallen. Bak intussen de ui zachtjes met de knoflook in 1 el boter ± 10 min. Voeg de kaneel, nootmuskaat en kruidnagel toe en schep om. Voeg de ketjap en beide linzensoorten toe. Pureer het mengsel kort met de staafmixer. Het moet niet helemaal glad worden. Breng goed op smaak met zout en peper en voeg zoveel panko toe dat je een lekker ‘gehakt’ krijgt.
Vorm ballen en rol door wat panko of paneermeel. Verhit de overige 1 el plantaardige boter en bak de ballen in 5-10 min. goudbruin. Keer regelmatig. Smelt intussen in de steelpan de rest van de boter, voeg het bockbier, de appelstroop en peperkoek toe en laat op laag vuur wat inkoken. Geef de ballen met de saus erbij. Bestrooi met wat groene kruiden. Lekker met een (rode)koolsalade met appel en dragon en krieltjes in de schil.