Denk je aan de markten van Maleisië, dan voel je al bijna de vochtige hitte en proef je die geurige gerechten met citroen-gras, trassi, tamarinde, kerrieblad, pepers en kokos. Wij doen deze ingrediënten graag door soep, noedels en curry. Alles bomvol smaak en pit die nooit vervelen!
kooktijd45 minutesminutes
stoven2 hourshours30 minutesminutes
totale tijd3 hourshours15 minutesminutes
Kookgerei
staafmixer met hakbakje
ingrediënten
1kgsukadelappen,in 4 cm-blokjes
8gedroogde chilipepers,20 min. in heet water geweekt, uitgelekt
6kleineAziatische sjalotten, fijngesneden
25ggemberwortel5 cm, geschild en fijngesneden
25ggalangalaos (5 cm), geschild en fijngesneden
2stengels citroengrassereh, licht gekneusd in dunne ringetjes
½tlkurkumapoeder
3elgemalen korianderzaad
1elgemalen komijnzaad
125mlolie
45ggedroogde geraspte kokos
geroosterd
400mlkokosmelkuit blik
2-3elgeraspte palmsuiker
hardgekookte eieren,stukjes komkom mer en sambal oelek, voor erbij
kokosrijst
300gwitte rijstlangkorrelige
400mlkokosmelkuit blik
krokante visjes
1elolie
25gikan bilis*2 min. in koud water geweekt, afgespoeld en drooggedept
150ggebrande pinda’s
instructies
Doe de blokjes vlees met ½ tl zout in een middelgrote steelpan en overgiet ze met koud water. Breng dit aan de kook op hoog vuur en draai het vuur laag. Stoof het vlees afgedekt 2-2½ uur, of tot het mals en gaar is en je het met een vork kunt inprikken. Giet het vlees af, laat het wat afkoelen en trek het met een vork uit elkaar.
Hak de geweekte chilipepers met de sjalotten, gember, galanga, het citroengras, de kurkuma, koriander, komijn en 3 el water tot pasta in het hakbakje van de staafmixer.
Verhit de 125 ml olie in de wok op matig tot hoog vuur. Roerbak de specerijenpasta hierin 7-8 min. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg het rundvlees, de geraspte kokos, kokosmelk en palm- suiker toe en breng aan de kook. Roerbak ± 20 min. en schraap over de bodem van de wok tot bijna alle vloeistof is verdampt.
Zet intussen de rijst met de kokosmelk, 350 ml water en een snufje zout op in een middelgrote steelpan op hoog vuur. Breng de rijst aan de kook en draai het vuur laag. Kook de rijst afgedekt ± 15 min. tot hij gaar is en bijna alle vloeistof heeft opgenomen. Neem de kokosrijst van het vuur en laat hem 5 min. rusten.
Verhit de olie voor de visjes in een kleine koekenpan op hoog vuur. Roerbak de visjes in 1-2 min. krokant. Voeg de pinda’s toe, roerbak ze ± 1 min. mee. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de rijst met het kokos-rundvlees, de eieren, komkommer, krokante visjes en sambal oelek.
Voedingswaarde:
calorieën: 1141kcal
|
eiwit: 53g
|
vet: 75g
|
koolhydraten: 60g
auteur: delicious.
* Ikan bilis is gedroogde ansjovis, te koop bij de Aziatische supermarkt.R Georgie Esdaile, P Brett Stevens, S Vivien Welsh