Eigenlijk kun je de hele dag door scones eten! Vooral deze hartige met roerei en spekjes. Eet ze vers uit de oven of pak ze in als moederdagcadeautje
kooktijd25 minutesminutes
oven30 minutesminutes
totale tijd55 minutesminutes
Kookgerei
bakplaat bekleed met bakpapier
ingrediënten
1elextra vergine olijfolie
6plakjesbacon,in reepjes
300gzelfrijzend bakmeel
3elfijngesneden tijmblaadjes+ extra om te bestrooien
100gkoude boter,grof geraspt
95ggrof geraspte gruyère
200mlkoude melk+ extra om te bestrijken
¼bosje bieslook,fijngesneden, voor erbij
roerei
8eieren
200mlslagroom
20gboter in blokjes
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit in de koekenpan de olie op half-hoog vuur en bak de bacon in 3-4 min. iets knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en breek de bacon in kleinere stukken.
Meng in een grote kom het bakmeel met de tijm, zout en flink wat versgemalen zwarte peper. Voeg de geraspte boter en 75 g van de gruyère toe en meng alles met een lepel of een mes, er mogen nog wat stukjes boter heel blijven. Voeg de melk en bacon toe en meng alles tot een zacht, grof deeg. Breng dit over op een licht met meel bestoven werkvlak en kneed het snel tot een glad deeg.
Verdeel het deeg in 6 porties van gelijke grootte en plet ze voorzichtig. Leg de scones met 2 cm tussenruimte als een cirkel op de bakplaat. Bestrijk de bovenkanten met nog wat melk en bestrooi ze met de rest van de gruyère, tijm en wat zout en peper. Bak ze 25-30 min. tot ze goudbruin en gerezen zijn. Laat ze 15 min. afkoelen op een rooster en halveer ze.
Roer intussen in een kom de eieren los met de slagroom en wat zout en peper. Verhit de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bak de eieren hierin onder af en toe roeren in 2-4 min. tot roerei. Serveer de scones met het roerei en bestrooi met bieslook.